Sandefjord Lufthavn Torp, april 2008. Spania-flyet har nettopp landet. En av de reisende vekker tollernes interesse og blir vinket til side. Nærmere undersøkelser avslører at vedkommende har svelget store mengder kokain. I magen har mannen flere emballerte kuler på 10-12 gram kokain.

LES OGSÅ:Mexicos førstedamer

På to uker tok tollerne over tre kilo kokain på den lille flyplassen. Fire menn og en kvinne ble pågrepet. Alle kom med fly fra Spania til Sandefjord lufthavn Torp. Fire av dem hadde svelget stoffet de forsøkte å smugle inn i landet.

Kokainbeslagene på Norges grenser har økt dramatisk det siste året. I fjor ble det beslaglagt 71 kilo kokain, nesten dobbelt så mye som året før. Tendensen er den samme i år.

- Hittil i år er det avdekket mer kokain enn på samme tid i fjor, sier Rune Pettersen, fungerende kontorsjef for ekspedisjon og grensekontroll ved Sandefjord tollsted, til Nettavisen.

Ifølge EU-kommisjonen kommer 80 prosent av narkotikaen til Europa via to hovedruter.

Heroinruten går fra Afghanistan via Sentral-Asia, Iran, Kaukasus, Tyrkia, Øst-Europa og Balkan og inn i EU. Kokainruten går fra Latin-Amerika via Karibia til EU.

18. mai ble tre norske jenter pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med 22 kilo kokain i kofferten, og for bare noen uker siden ble det funnet 200 kilo kokain på et norsk skip som var på vei fra den karibiske havnen Puerto Bolivar i Colombia til England med kull.

Les mer:
- Jentene føler seg lurt
Her sitter nordmennene
Fant 200 kilo kokain på norsk skip

På frifot
En mengde kriminelle organisasjoner gjør store penger på den verdensomspennende narkotikatrafikken, men en håndfull mektige menn sitter øverst i hierarkiet og trekker i trådene.

Colombianske Pablo Escobar er sannsynligvis den største stjerna på narkohimmelen. Han styrte det brutale Medellin-kartellet i Colombia fram til han ble drept i 1993.

Det mektigste kartellet i Medellin i dag styres av Fabio Enrique Ochoa-Vasco. Han vil aldri bli narkokjendis på linje med Pablo Escobar, men alt tyder på at han er minst like farlig som sin forgjenger. Ifølge USA står han bak innførselen av seks til åtte tonn kokain til USA hver eneste måned.

I ruinene etter Pablo Escobar, Medellin-kartellet og det rivaliserende Cali-kartellet i Colombia, oppsto Norte del Valle-kartellet, og de siste fem årene har kartellet dominert narko-eksporten i Colombia. Myndighetene har intensivert jakten kartellets ledere. Bare en mann er på frifot, og han heter Carlos Renteria-Mantilla .

Etter at de beryktede tvillingbrødrene Victor og Miguel Angel Mejía-Múnera ble satt ut av spill 2. mai, er Renteria-Mantilla trolig Colombias mektigste narkobaron.

Amerikanske myndigheter anslår at han har smuglet 500 tonn kokain til en verdi av 10 milliarder dollar fra Colombia til USA i tidsrommet 1990-2004.

Mindre grupper
At de store, kjente colombianske kartellene er knust, betyr ikke at de mektige narko-organisasjonene er nede i knestående. Narkobaronene har bare byttet strategi, og holder lavere profil. Mindre grupper har fått ansvar for mindre deler av businessen. Noen sørger for transporten ut av landet, mens andre passer på bøndene som dyrker de dyrebare coca-plantene.

LES OGSÅ:

Tatt i bare trusa : I fjor sommer ble en annen leder for for Norte del Valle-kartellet, Diego Montoya eller Don Diego, pågrepet – i bare trusa i den colombianske jungelen. Han skal ha 1500 drap på samvittigheten.

Ugjenkjennelig:Kartellets økonomisjef Juan Carlos Ramirez Abadia ble pågrepet i Brasil i fjor. Her gjennomgikk han flere plastiske operasjoner i håp om at onkel politi ikke skulle dra kjensel på ham.

Colombia er fortsatt verdens aller største produsent av kokain, og produserer også heroin til det amerikanske markedet. Colombianske myndigheter anslår at det fins rundt 300 grupperinger som driver med fremstilling og smugling av narkotika i landet i dag.

Geriljaen i ryggen
Det er også en kjent sak at det er tette bånd mellom narko-dealerne og de colombianske geriljaene. Farc beskytter kokainmarkene og narko-labene, og tar seg rikelig betalt. Paramilitære grupper, som i utgangspunktet ble dannet for å beskytte landeiere mot geriljaen, driver på samme måte, og begge sider tjener store penger på narko-eksporten.

Det amerikanske narkotikapolitiet DEA har flere Farc-medlemmer på listen over de mest ettersøkte narkotika-forbryterne, og amerikanske myndigheter har utstedt arrestordrer på hele Farcs ledelse.

LES MER: Flere etterlyste narko-baroner i Colombia

Med norsk skip
Det er ikke bare Colombia som har et narkotikaproblem. I Peru og Bolivia velger fattige bønder å dyrke kokain fremfor landbruksprodukter. Kokain fra Colombia smugles gjennom nabolandene og videre ut i verden. I slutten av april ble det funnet 200 kilo kokain i skroget på det norskeide frakteskipet SKS Trinity, som lå til havn i Puerto Bolivar i Colombia.

NARKOTIKABESLAG I NORGE MARS 2008 (MARS 2007)

Cannabis 208 beslag- 96,5 kg (246 beslag-29 kg)
Heroin 11 beslag-16,5 kg (7 beslag-42 gram)
Amfetamin39 beslag-49 kg (42 beslag-48,5 kg)
Kokain 25 beslag-15,5 kg (24 beslag-36 gram)

NARKOTIKABESLAG 2007 (2006)

Cannabis 950 beslag-327 kg (843 beslag-522 kg)
Heroin 19 beslag-2,8 kg (26 beslag-79 kg)
Amfetamin 151 beslag-323 kg (122 beslag-95 kg)
Kokain 99 beslag-71 kg (64 beslag-36 kg)

(Kilde: Tollvesenet)

Stoffet var gjemt i fem pakker i tilknytning til en kjølevannstank, opplyser colombianske myndigheter i en pressemelding. Skipet skulle videre fra Colombia til England med kull.

Guatemala og Mexico er viktige transittland for narkotika på vei til USA. I forkant av valget i Guatemala i fjor ble en rekke kandidater og politiske aktivister drept av narko-bander som på denne måten ville skremme lokale politikere til samarbeid - til å se en annen vei når narkotika-forsendelsene fraktes gjennom deres valgkrets.

Guatemalas antatt mektigste narkobaron, Jorge Mario Paredes-Cordova , ble imidlertid pågrepet i Honduras 1. mai.

Full krig
I Mexico krever krigen mellom Sinaloa-kartellet, Juarez-kartellet og Gulf-kartellet stadig nye liv. Over 300 mennesker ble drept i løpet av årets fire første måneder, og kartellene kjemper om kontrollen over innførselen av narkotika til USA.

Lederne i Sinaloa-kartellet er Ismael Zambada García og Joaquín Guzmán , Mexicos mest ettersøkte menn.

Ismael Zambada García går under tilnavnet El Mayo, og i dag er han Mexicos mektigste narkobaron. Det har han vært siden mexicansk politi skjøt og drepte Ramon Arellano Felix i 2002. Ramon og broren Benjamin Arellano Felix ledet Tijuana-kartellet og var landets ledende narkobosser på 90-tallet.

Sinaloa-kartellet tar imot tonnevis av kokain som kommer sjøveien fra Colombia. Narkotikaen sendes videre med fly, lastebiler eller personbiler til den amerikanske grensen og deretter inn i USA på forskjellige måter. Zambadas nærmeste samarbeidspartner er Joaquin Guzman, El Chapo. Han klarte å rømme fra fengsel i 2001, og hans spesialitet er å grave tunneler under grensen for å smugle narkotikaen inn i USA.

Sinaloa-kartellets argeste fiende er Juarez-kartellet, som ledes av Vincente Carrillo Fuentes.

Juarez-kartellet har grensebyen Ciudad Juarez som base, og byen er for tiden åstedet for den blodige kampen mellom de rivaliserende kartellene.

LES MER:

Fant 19 lik i bakhage
Blodig beskjed
Tør ikke synge narkosanger
Barnefamilie likvidert i Mexico

Så sent som 10. mai gikk politisjefen i Ciudad Juarez av etter at hans nestkommanderende Juan Antonio Roman Garcia ble drept utenfor hjemmet sitt i byen. Han ble skutt 50 ganger, melder AP. Bare i mai er sju politimenn og myndighetspersoner drept i Ciudad Juarez.

Juarez-kartellet skal også ha alliert seg med Gulf-kartellet for å presse Sinaloa-kartellet ut av byen.

Døde under operasjon
Vincente Carrillo Fuentes var tidligere politimann, men han tok over ledelsen i Juarez-kartellet etter sin egen bror, som døde under en plastisk operasjon i 1997. Etter Amado Carillo Fuentes mystiske død, mistet kartellet sin ledende posisjon i landet. Likevel er Vicente Carrillo Fuentes en av de mektigste mennene i Mexicos underverden, og Juarez-kartellet kontrollerer innførselen av narkotika for mange milloner dollar årlig fra Mexico til USA.

Gulf-kartellet ledes av Jorge Eduardo Costilla-Sanchez . Også dette kartellet står for innføringen av tusenvis av kilo kokain og marihuana til USA årlig. En annen tidligere lederskikkelse i Gulf-kartellet var den første narkobossen som havnet på FBIs liste over mest ettersøkte personer

(Saken fortsetter under bildet)

Tijuana-kartellet og det amerikanske myndigheter kalle Arellano-Felix-organisasjonen, står bak omfattende narkotikasmugling inn i USA. DEA er på jakt etter flere av Arellano-Felix-brødrenes nærmeste samarbeidspartnere, og utlover milliondusør for informasjon som kan føre til pågripelser. Broren Eduardo Arellano-Felix er fortsatt på frifot, og er blant dem som DEA etterlyser

30 mektige menn
Mens kokain er big business i Latin-Amerika, er det heroin som gjelder i Afghanistan. Opium er landets eksportartikkel nummer 1, og 90 prosent av verdens heroin dyrkes her. Forsøkene på å kontrollere opiumsdyrkingen de siste årene gitt færre, men sterkere narko-baroner. I 2006 steg produksjonen med 49 prosent.

Verdensbanken anslår at 20-30 mektige menn styrer opiumseksporten i landet. Disse har viktige politiske forbindelser, som de betaler rikelig. I en rapport utarbeidet av Verdensbanken beskrives de som ekstremt velstående. Mange av dem har nøkkelroller i sitt lokalmiljø og gjerne lokalpolitiske verv. De involverer seg ikke selv i den faktiske narkotikaproduksjonen eller smuglingen, men har andre til å gjøre drittjobbene.

Det anslås at hver av disse 20-30 mennene igjen har 20-30 narkosmuglere knyttet til seg. Ifølge Time Magazine tjener de 3 milliarder dollar i året, og store deler av dette havner i lomma på afghanske opprørere.

Afghanistans Escobar
Et eksempel er Bashir Noorzai . Han har sittet fengslet i USA siden 2005, anklaget for forsøk på å smugle 500 kilo heroin inn i USA. Narkotikasmugling var en familiegeskjeft for Noorzai, og allerede i 1993 beskrev amerikanske DEA ham som en velkjent heroinsmugler. Den gang ble han kalt Afghanistans Pablo Escobar.

Juma Khan er en annen afghansk narko-baron. Ifølge internasjonal etterretning har Juma Khan en hel flåte skip som frakter afghansk heroin fra havnebyen Karachi i Pakistan til Midtøsten. Trolig er Juma Khan i dag en av Afghanistans mektigste narko-baroner, siden Noorzai ble arrestert.

Ingen afghanere står i dag på Interpols liste over ettersøkte narkotikaforbrytere.

Burma var også storprodusent av heroin, men produksjonen er redusert de siste årene. Flere narkobaroner som drev smugling i stor skala fra Sørøst-Asia er likevel å finne på det amerikanske utenriksdepartementets liste over ettersøkte narkotikaforbrytere.

En av dem er Wei Hsueh-Kang . Han er opprinnelig kinesisk, men har trolig søkt dekning i Burma. Wei Hsueh-Kang leder noe amerikanske myndigheter kaller United Wa State Army (UWSA) den antatt største heroin-ringen i Sørøst-Asia.

(Kilde: DEA, Det amerikanske utenriksdepartementet, tollvesenet, Wikipedia, Verdensbanken, norske og utenlandske medier)

Les Nettavisen på mobilen (wap.nettavisen.no):
Send NETT til 1930 for gratis bokmerke)

Bli varslet om de viktigste nyhetene på sms:
Send NYHET START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding)