Gå til sidens hovedinnhold

Verdens høyeste bygg åpner i dag

Seks år og 20 milliarder for drøye 800 meters høyde.

Verdens høyeste bygning, Burj Dubai, åpner mandag.

Bygningen rager over 800 meter i været, og er dermed den suverent høyeste bygningen i verden. Enkelte kilder hevder bygget er 818 meter høyt, men nøyaktig hvor mange meter det er, vites ikke - det ha værtr en godt bevart hemmelighet frem til åpningen.

Les: Nettavisen på Burj Dubai

Høyere og høyere
Og opprinnelig skulle ikke bygningen bli så høy som den har blitt.

- Vi trodde at det skulle bli litt høyere enn den tidligere rekorden til Taipei 101, men eierne fortsatte å be oss om å bygge høyere. Men vi visste ikke hvor høyt, sier Bill Baker, som har jobbet med byggingen, til AFP.

Les: Høyere opp har Norge aldri vært

- Mens vi bygget høyere og høyere, oppdaget vi i løpet av prosessen at vi kunne nå høyder mye høyere enn vi hadde trodd vi kunne, sier Baker.

Verdensrekorder
Til tross for at bygningen ikke har stått klar før nå, har det vært mye liv ved bunnen av tårnet. Verdens største kjøpesenter Dubai Mall ligger vegg i vegg, og ved foten av Burj Dubai ligger også det er som er verdens største vannfontene.

Les også: Hun nyter den totale undervannsfølelsen

Les: Her kan du shoppe med haier

Og les: - Dubai er min lekeplass

Les: Denne byen kan forandre alt

Den gigantiske bygningen er tegnet av arkitektfirmaet Skidmore, Owings & Merrill i Chicago, og høyden tilsvarer sju Oslo Plaza-er oppå hverandre.

Bygningen ble påbegynt i september 2004, og har kostet 20 milliarder kroner. Det er ifølge Wikipedia også blitt brukt 22 millioner arbeidstimer for å få bygningen opp og stå.

Kolossen har også verdensrekorden i antall etasjer, 160, og rekorden i høyest bebodde etasje (124.). Burj Dubai inneholde alt fra hotell og forretninger til kinoer og kontorer, og nærmest selvfølgelig også luksusleiligheter.

Bygget er dekket av 142.000 kvadratmeter med reflekterende glasstruktur. Kledningen er konstruert for å tåle Dubais ekstreme temperaturer. Etasje 45 til 108 skal huse rundt 700 leiligheter. Disse ble ifølge utbygger alle utsolgt i løpet av de åtte første timene.

Krise
Åpningen av det enorme bygget finner sted bare en drøy måned etter at nyheten om at Dubai var rammet av en finanskrise sprakk 25. november: Investeringsselskapet Dubai World kunne ikke lenger betjene gjelden sin.

Nabolandet Abu Dhabi hjalp sin forente arabiske emirat med et milliardbeløper for å slette gjelda, men fremdeles sliter Dubai økonomisk.

Når emir Mohammed bin Rashid al-Maktoum åpner bygget mandag, anslås det at gjelden er på rundt 100 milliarder kroner.

Les: Dubai får milliarder i nabohjelp

Les: - Nordmenn er redde for jobbene sine

Dubai har de siste 20 årene hatt en eksplosiv vekst, der de fleste av innbyggerne er utlendinger og storparten jobber i eiendom og byggesektoren. Men i fjor falt innbyggertallet med åtte prosent, og nedgangen i antall byggeprosjekter var på 80 prosent.

Kommentarer til denne saken