Den kinesiske bil- og batteriprodusenten BYD, som har supermilliardæren Warren Buffett med på eiersiden, har onsdag lansert sin første elektriske syvseter kalt BYD M6 i Beijing.

Håpet er at M6-modellen vil bidra til å dempe etterspørselen i verdens største bilmarked.

M6en entrer et marked som per nå er dominert av kjøretøyene GL8 fra General Motors og Odyssey av Honda Motor. Prisen på den nye elektriske doningen skal være 139.800-239.800 yuan, noe som tilsvarer vel 123.000-212.000 kroner. Dette er mindre enn hva både General Motors og Honda krever for sine to modeller, ifølge Reuters.

Full av rikinger
Med seg på lanseringen har Buffett, rangert som verdens tredje rikeste med en anslått formue på 276 milliarder, ingen ringere enn Microsoft-gründeren Bill Gates, verdens nest rikeste med en anslått formue på 312 milliarder kroner.

Foruten disse to har grunnleggeren av BYD, Wang Chuanfu, tronet på toppen over verdens rikeste kinesere.

Les mer: Meksikaner verdens rikeste og mer: Du rike kineser!

Gullkantet investering
Avisen China Business News melder onsdag at Buffett skal være interessert i å øke sin andel i selskapet fra dagens ti prosent. Blant annet skal han ha holdt et møte med BYDs ledelse, der mulighetene Buffetts børsnoterte investeringsselskap Berkshire Hathaway har for å øke sin aksjeandel skal ha blitt diskutert.

Dette er stikk i strid med hva analytikere og investorer har spekulert i de siste ukene, noe som bidro til at aksjen ble sendt opp over fire prosent i Hongkong.

Årsaken til ryktene om at Buffett kan komme til å vekte seg ned i selskapet skyldes flere problemer de siste månedene. Blant annet har BYD opplevd sviktende salg, utsatt planene om eksport av sine elektriske biler og en juridisk dragkamp med kinesiske myndigheter om landområder som selskapet vil utvikle., ifølge Reuters.

Tross dette har den to år gamle investeringen så langt vært gullkantet.

I dag er de ti prosentene som ble kjøpt inn av MidAmerican Energy, der Berkshire er majoritetsaksjonær, verdsatt til 1,45 milliarder dollar. I sin tid ga selskapet 1,8 milliarder Hongkong dollar, eller 230 millioner dollar for 225 millioner aksjer.

Rik - og morsom
Buffett er vedens mest kjente investor. Han har siden 1960-tallet vist en fremragende evne til å finne undervurderte investeringer og sitte tålmodig på disse med stor fortjeneste.

Men hans profil er blitt ekstra høy fordi han også er en morsom og lite selvhøytydelig kommentator, som er et funn for enhver journalist.

På 1970-tallet mente Buffett - korrekt i ettertid - at aksjemarkedet var svært lavt vurdert, og han så kjøpsmuligheter overalt. Eller, som han sa det i et intervju med økonomimagasinet Forbes: - Jeg føler meg som en overkåt fyr på horehus.

Det ble litt for friskt for Forbes, som justerte det siste ordet til «harem».

I og med at Buffett ikke er helt ung, lurer mange på hva som skal skje med Berkshire Hathaway hvis han dør. Det har han forberedt. Han har flere ganger fortalt om en konvolutt med instrukser i tilfelle han dør. Han har til og med forklart hva det første punktet er:

- Når de åpner den konvolutten, er den første instruksen å ta pulsen på meg en gang til.

Enn så lenge ser det ut som han har bedre puls enn de fleste 80-åringer.