I en børsmelding natt til onsdag melder Seadrill at selskapet at det kan komme til å flagge ut fra Norge.

I meldingen fra det John Fredriksen-eide selskapet pekes det på at Stavanger som hovedbase er en hemsko for selskapets aggressive vekstplaner globalt.

Høye lønninger og mangel på kvalifisert personell bidrar også til at selskapets hovedkontor flyttes fra Stavanger til enten London, Singapore, Houston eller Dubai. Avgjørelsen på hvor tas før nyttår.

NA24 har tidligere fokusert på høye lønninger i Nordsjøen. Allerede i 2011 passerte gjennomsnittslønnen for ansatte i operatørbedrifter i Nordsjøen én million kroner. Enkelte grupper har hatt en lønnsvekst på flere hundre tusen kroner på få år. Hovedårsaken til den vannvittige lønnsveksten er økte oljepriser og høy aktivitet i bransjen. Les mer om høye lønninger i Nordsjøen her.

Datterselskap blir i Stavanger
Fredriksens aktiviteter i Nord-Atlanteren skal ivaretas av det heleide datterselskapet North Atlantic Drilling, som fortsatt vil ha hovedkontor i Stavanger.

Seadrill melder samtidig at administrerende direktør Alf C. Thorkildsen slutter i jobben Han vil fortsette som styremedlem i North Atlantic Drilling.

Fredrik Halvorsen, tidligere adminstrerende direktør i Archer Limited, tar over etter Thorkildsen.

Kyprioteren Fredriksen
John Fredriksen styrer til daglig sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Gjennom sitt kypriotiske holdingselskap, Hemen Holding, eier han 133,1 millioner aksjer i Seadrill.

Hemen Holding er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste famile. Det vil si hans to døtre, Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som Frontline, Archer, Golden Ocean, Aktiv Kapital, Golar LNG og Marine Harvest.

Norges rikeste mann
John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

Han tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrike. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har ikke vært langt unna skifetretten.

Det siste 10-året har imidlertid vært fantastiske år.

John Fredriksen har kommet på syvende plass på de rikeste beboerne i England. Hans formue ble vurdert til 6,7 milliarder pund, rundt 60 milliarder kroner.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom frem i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Avviser pensjonisttilværelse
I takt med at Fredriksens tvillingdøtre Cecilie Fredriksen og Kathrine Fredriksen har fått stadig mer ansvar i selskapene milliardæren kontrollerer har spekulasjonene økt om han vil trekke seg tilbake.

Det avviser han.

- Dersom jeg pensjonerer meg, hva skal jeg gjøre? Det er verre enn å tenke på (shipping-krisen). Skal jeg sitte ved bassenget og drikke gin og tonic? Det er ikke meg, sier Fredriksen.