Du trodde kanskje ørkenvandring alltid var en het affære? Det er det ikke hvis du drar til Antarktis. Verdens største ørken har en varmerekord på 15 grader. Les mer om dette lenger ned i saken.

Les også: Verdens kaldeste sted

Verdens høyeste offisielt målte temperatur er 58 grader, og ble målt i ørkenen El Azizia i Libya i september 1922. Dette ligger i Sahara. Det har trolig vært mange grader varmere flere steder i verden, men de aller høyeste temperaturene er på steder der mennesker, så vel som målestasjoner, er mangelvare.

Derfor er det umulig å si hva som er den absolutt høyeste temperaturen vi har hatt på jorda.

- Grunnen til at det blir veldig varmt enkelte steder mye solinnstråling, lite skyer og en bakketype som tar imot mye sol, sier meteorolog i Storm Weather Center, Roar Hansen, til Nettavisen.

Områder nært hav vil ikke kunne nå rekordtemperaturene på grunn av at havet kjøler ned solvarmen. Sand derimot sørger for svært høye temperaturer.

- Sanden kan varmes opp så mye at man kan brenne seg på beina på bandestranda. Selv i Norge, sier Hansen.

Stillestående luft
En annen viktig faktor om man skal oppnå høye temperaturer er vinden

- Er det mye vind gjør dette at den oppvarmede lufta blander seg med høyere luftlag, og temperaturen synker, forklarer meteorologen.

Der sola treffer jorda med 90 graders vinkel, eller står i senit som det heter på fagspråket, blir konsentrasjonen og styrken på solstrålene størst. Fem til 30 frader nord for ekvator, i området som kalles den subtropiske sonen, finner vi de fleste ørkenene. Så mye som en tredjedel av klodens jordoverflate er faktisk dekket med ørken.

Ørkenvandring på Antarktis
Selv om verdens varmeste sted, El Azizia, er i ørkenen Sahara, betyr ikke det at alle ørkener er varme. En ørken defineres av mengden nedbør, og Antarktis er verdens tørreste område med mindre enn 25,4 cm nedbør per år, ifølge extremescience.com. Det er derfor liten sjanse for å havne i verken snø- eller sandstorm i Antarktis' ørken. Denne ørkenen huser i tillegg 60 prosent av verdens ferskvann i form av is.

- Selv om Antarktis per definisjon er en ørken, tror jeg nok de fleste forbinder en ørken med sand og varme, sier Hansen.

Varmerekorden på Antarktis er 15 grader og stammer fra 1974.

Store forskjeller
Varmerekorden for Norden innehas, i likhet med kulderekorden, av Sverige. I juli 1933 ble det målt 38 grader i Ultuna i Sverige. Den norske rekorden lyder 35,6 grader og ble målt i Nesbyen i Buskerud 20. juni 1970. Sommerens varmeste dag var 26. juli med 33,8 grader på Trysil.

- En annen ting som er spesielt å få med seg er de store temperaturforskjellene mellom nord og sør nå som sommeren står på hell. Med temperaturer ned mot frysepunktet i Finnmark, og sommervær på Sør- og Østlandet kan det bli så stor forskjell som 25 grader, avslutter meteorolog Hansen.

HTML EMBED