Gå til sidens hovedinnhold

- Vesten er partisk

Russland anklager G7-landene for å være partiske i Georgia-konflikten.

Ifølge Russlands utenriksminister prøver G7 å rettferdiggjøre den georgiske aggresjonen rettet mot utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia, melder BBC.

G7 kalte onsdag den russiske anerkjennelsen et brudd på internasjonal lov, og fordømt handlingen. Samtidig lovet medlemslandene å hjelp Georgia økonomisk.

De russiske anklagene kommer som et forsøk på å drive tilbake vestlig fordømmelse av den russiske maktbruken i Georgia. Flere land i vesten, samt organisasjoner som FN, har anklaget Russland for å ha sendt soldater langt inn i georgisk territorium, og for å ha anerkjent de to utbryterrepublikkene.

Vil inn i Russland
Utenriksminister Sergei Shamba i den sørossetiske republikken gikk fredag ut og sa at provinsen «kan bli en del av unionen Russland og Hviterussland.»

Parlamentets president, Znaur Gassijev, sier Sør-Ossetia i løpet av få år vil være en fullverdig del av Russland. Ifølge Gaaijev skal avgjørelsen ha blitt tatt på høyeste nivå blant russiske myndigheter, melder AP.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at republikkene og Russland neste uke skal skrive under på en avtale som tillater russiske militærbaser i regionen.

Anklagene flyr
Torsdag anklaget statsminister Vladimir Putin USA for å ha oppfordret Georgia til å invadere Sør-Ossetia, og slik presse fram en reaksjon fra Russland, i et spill rundt det pågående presidentvalget i USA.

USA har avvist anklagen, og sier det er galskap.

Russland har også anklaget vesten for å bygge opp en marinestyrke i Svartehavet, men dette har blitt avvist og forklart med at det var en øvelse som var planlagt allerede i juni, før konflikten mellom Georgia og Russland.

- Ingen sanksjoner
Det sterkt forverrede forholdet mellom vesten og Russland har ført til at flere internasjonale plattformer er lagt på is, blant annet Nato. Frankrikes utenriksminister Bernard Koucher sa torsdag at EUs ledere ville innføre sanksjoner mot Russland på et møte kommende mandag, men fredag sier franske kilder til Reuters at det ikke er aktuelt med sanksjoner for øyeblikket.

Vestlige diplomater ved EUs hovedkvarter i Brussel er svært bevisste på at Russland lever en fjerdedel av Europas gassforbruk, og at russisk støtte er nødvendig for å kunne opprettholde presset mot Iran.

Europeiske ledere vet at russerne vil svare, dersom de blir presset ytterligere diplomatisk eller på andre måter.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken