Gå til sidens hovedinnhold

- Vet ikke om jeg orker å prate om det

Kjell Jonevret om ledelsen i Molde og økonomien i Stavanger.

MOLDE (Nettavisen): Den 30. august 2010 fikk Kjell Jonevret sparken som trener i Molde Fotballklubb. I 179 kamper ledet han romsdalingene, med opprykk til Tippeligaen, cupfinale og seriesølv som resultat.

Man banket Rosenborg 5-0 og Brann 8-0. Fotballen var offensiv og underholdene. I tillegg utviklet man flere spillere. Spesielt var salget av Mame Biram Diouf til Manchester United en fjær i hatten til Jonevret og klubben.

Så sa det stopp. Sesongen 2010 begynte svakt. Etter nok et tap, mot Vålerenga, fikk ledelsen i klubben nok. Svensken fikk sparken, og Uwe Rösler fikk jobben med å redde Molde fra nedrykk.

Kjell Jonevret har aldri lagt skjul på at han var uenig i ledelsens beslutning om å terminere kontrakten hans. Derimot mener han at det var andre i klubben som burde ta på seg skylden for situasjonen man kom opp i.

- Jeg gjorde nok ting som jeg hadde bestemt på forhånd at jeg skulle gjøre. Jeg pleier å få det spørsmålet innimellom, om hva jeg kunne gjort annerledes. Det er litt sånn kontroversielt, forteller Kjell Jonevret til Nettavisen.

- De prater om at Jonevret er en dårlig trener i motgang. Jeg synes ikke det. Jeg synes det er klubbledelsen som ble dårligere i motgang. Vi trenere jobbet på samme måte, fortsetter han.

Solgte til United
Jonevret forklarer de svake resultatene i 2010 med skader og salget av Mame Biram Diouf. Den nåværende Viking-treneren er klar på at det var riktig å ikke la seg påvirke av hva andre i klubben mente, men å heller velge det å tro på egne ferdigheter da det stormet som verst.

- Jeg vet ikke om jeg orker å prate om det. Nedgangen bygger på veldig mange faktorer. Vi jobbet med et spill som skulle gå hurtig fremover, men helt plutselig stod vi der uten våre tre afrikanere, forteller Jonevret, og sikter til stjerneduoen Mame Biram Diouf, Pape Paté Diouf og Makthar Thioune.

- De var skadet eller borte. I tillegg spilte alle lag på en helt annen måte mot oss enn mot andre, og vi hadde ganske mye marginer i mot.

Jonevret forteller han måtte gå flere runder med seg selv da kritikerne for alvor ble høylytte.

- Jeg sa til meg selv: «Gjør det du har bestemt deg for. Ikke lytt til styret om hvordan du skal spille. Du kan det her best, jeg skal gjøre min greie». Jeg kan se meg selv i speilet etter tiden i Molde. Det er tydelig at folk likte det vi gjorde. Det er naturlig at resultatene går litt opp og ned.

- 15 nye spillere inn
Den ærlige svensken mener at han fortjener noe av æren for at Molde i fjor vant seriegull for første gang i klubbens historie. Han forteller også at overgangsbudsjettet til etterfølgeren Ole Gunnar Solskjær har vært av et helt annet kaliber enn det han selv fikk tilgang til.

- Det arbeidet vi gjorde i Molde har de fått mye glede av. Da jeg forsvant kom det plutselig en lommebok som var veldig stor. 15 nye spillere inn, det er klart det hjelper på.

Etter å ha jobbet med kartlegging av motstandere for det svenske landslaget i forbindelse med EM, fikk Jonevret jobben som Åge Hareides arvtager i Viking. I Stavanger har han fått jobben med å redde stumpene etter det som i mange år har vært et mislykket prosjekt.

Verken ny stadion eller utallige trener-, leder-, og spillerutskiftninger har gitt resultater for de marineblå fra oljehovedstaden. Jonevret selv er forsiktig med å sette for høye resultatmål for den tradisjonsrike klubben.

- Stavanger bør ha et lag som ligger på øvre halvdel i alle fall, vi trenger ikke å ligge på ti-tolvteplass hvert år. Jeg vet ikke hva de før meg har gjort. Først skal vi skape en atmosfære, en gruppe og en spillertropp jeg har tro på, forteller Jonevret til Nettavisen.

- Man har øst ut penger
Viking har slitt veldig på overgangsmarkedet de siste årene. Spesielt kjøpet av svensken Patrik Ingelsten fra nederlandske Heerenveen var dårlig handel for rogalendingene.

Spissen, som ble toppscorer i Allsvenskan i 2008, skal i følge skattetallene ha tjent over 3,2 millioner kroner i Viking i 2010. Dessverre for blåtrøyene har spissen vært svært skadeforfulgt, og har dermed ikke klart å leve opp til de skyhøye forventningene som ble satt til han da han ankom klubben.

- Jeg tror det har vært litt underlige spillerkjøp. Det har vært mye ut og inn; man har ikke hatt en rød tråd. Man har øst ut penger på spillere, og det må det bli en stopp på, sier Jonevret til Nettavisen.

Viking har vært rammet av store underskudd de siste årene. Ifølge Stavanger Aftenblad har Viking hatt et samlet underskudd før skatt på hele 55,7 millioner kroner de siste fire årene. Det har tæret på klubbens egenkapital, og hemmer derfor Kjell Jonevrets handlefrihet på sommerens overgangsmarked.

- Jeg har ikke penger, dem har de gjort slutt på. Vi har 34 spillere under kontrakt. Mange av dem er lærlinger og unge spillere, men jeg kan ikke hente inn masse flere folk, for vi har ikke plass!, avslutter en lattermild Jonevret til Nettavisen.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken