Gå til sidens hovedinnhold

Veteranenes mareritt

Amerikanske soldater som kommer såret hjem fra krigen møter et overveldende byråkrati som vil kutte kostnader.

Skandalen rundt elendige forhold ved det amerikanske militærsykehuset Walter Reed i Washington har kostet hærsjefen og to generaler jobben, melder BBC. Mandag fortalte to sårede soldater og en soldathustru sine historier for en egen kongresskomité.

Byråkrati
Sersjant John Daniel Shannon fikk en hjerneskade og mistet sitt venstre høye etter å ha blitt truffet av skudd fra en AK-47 i nærheten av en opprørerbase ved Ramadi i november 2004.

Bare fem dager senere ble han gjort om til dagpasient og måtte orientere seg selv på sykehuset. Han beskriver hvordan han måtte orientere seg i en byråkratisk labyrint mens han ventet på at hæren skulle gi ham plastisk kirurgi og et kunstig øye.

- To år etter at jeg først ble skrevet inn ved Walter Reed hører jeg fortsatt de samme beskrivelsene av prosessene der som jeg hørte da jeg begynte der for to år siden, sa Shannon. Over den svarte øyelappen bærer han krigsdekorasjonen han har fått etter sin deltagelse i krigen.

- Jeg vil vekk herfra. Jeg har sett mange soldater som blir så frustrerte over prosessen at de vil skrive under på hva som helst så de kan komme seg videre i livet, sier han ifølge Washington Post.

Ikke nytt
Shannon klagde over at de sårede soldater har nærmest ingen talspersoner som ikke jobber for regjeringen, og de har problemer med å få råd fra folk som kjenner til systemet.

- Man kan ikke stole på systemet. Soldatene får mindre enn de fortjener av et system som ser ut til å være utformet for å kutte de kostnadene som følger med denne krigen. Det verste er veteranene fra alle kriger vi noen sinne har utkjempet, kan fortelle den samme historien: en historie om ignorering, mangel på talspersoner og frustrasjon over det militære byråkratiet.

Ikke informert

Annette McLeods mann pådro seg en hjerneskade etter en ulykke i Irak. Hun sier hun ikke fikk vite at mannen var såret før han selv ringte henne fra et sykehus i New Jersey, der han til alt overmål hadde havnet ved en feil.

Korporal Wendell McLeod hadde vært ti måneder i felten da han ble truffet i hode av en ståldør fra en lastebil i 2005.

- Lenge virket det som jeg var den eneste som brydde meg. Hæren brydde seg i hvert fall ikke, sier Annette McLeod.

-Fra ungdomstiden
Hun forteller at hun måtte kjempe en beinhard kamp for å sikre mannen pleie, og at hæren forsøkte å kutte kostnader ved å hevde at McLeods problemer stammet fra ungdomstiden.

På ett tidspunktet måtte ektemannen vente i fire månder på resultatet av en viktig medisinsk prøve. Hæren nektet å erkjenne at mannen hadde pådratt seg en hjerneskade. Han hadde tidligere opplyst at han trengte spesialundervisning i enkelte skolefag da han var yngre.

- Nå bruker hæren det mot ham, sier hun ifølge CNN.

Gjentatte klager

Spesialsoldat Jeremy Duncan ble såret av en bombe i veikanten mens han var utplassert i Irak med 101st Airborne Division.

Han hadde ingen problemer med selve den medisinske behandlingen, men sier forholdene i ett av byggene var «utilgivelig» dårlige, «særlig for sårede soldater med svakt immunforsvar.

- Muggen kan skade folk. Hullene i veggen. Jeg hadde villet bo der selv om jeg måtte. Det var ikke egnet for noen.

Duncan forteller at han klagde gjentatte ganger gjennom et helt år, uten at noe skjedde. Først da avisa Washington Post publiserte en artikkelserie om forholdene ved sykehuset, ble noe gjort. Han ble flyttet ut av rommet med én gang, og oppussingsarbeidet begynte dagen etter, sier han.

Irak og Afghanistan
Walter Reed Army Medical Center i Washington gir behandling til soldater som blir såret i Afghanistan og irak. En artikkelserie i avisa Washington Post avslørte at soldatene får behandling i forfalne bygninger fulle av mus, mugg og kakkerlakker.

President George W. Bush har beordret en omfattende granskning av alle sykehus som behandler amerikanske krigsveteraner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien