OSLO (NTB): Ap og SV stiller kritiske spørsmål til justisminister Anders Anundsens håndtering på Storskog da de nye instruksene om asylhåndtering skulle på plass i november i fjor, skriver VG.

Politidirektoratet (POD) og andre involverte aktører i asylkrisen har i vinter jobbet med en såkalt erfaringskartlegging etter at tusener av asylsøkere kom til Storskog i fjor høst.

Arbeidet ferdigstilles i disse dager, men konklusjonene er klare, viser utkastet Sør-Varanger kommune har fått tilsendt for gjennomlesing.

I utkastet, først omtalt av iFinnmark , tar direktoratet sterk selvkritikk for å ha brukt en måned på å besvare politimester Ellen Katrine Hættas bønn om ressurshjelp.

Først da det kom hundre asylsøkere daglig, fikk politiet i Kirkenes ordentlig hjelp.

Kontrollhøringer

Saken kan bli gjenstand for sak og mulige kontrollhøringer i Stortinget, varsler Bård Vegar Solhjell i SV)

– Når den endelige rapporten fra Politidirektoratet foreligger, vil jeg ta saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Instruksen som justisministeren skulle gjennomføre, kom jo etter at Stortinget hadde gjennomført et hastevedtak med lovendringer, uten høringer og komitébehandling, sier Solhjell til VG tirsdag.

Hadia Tajik vil ha svar på nøyaktig hva justisministeren visste om de faktiske forholdene på Storskog, og hvorfor han – etter hennes mening – ble handlingslammet.

– Manglet kontroll

– Hvis det som står i rapporten er riktig, viser det at Anundsen manglet kontroll på grensen over Storskog i lengre tid. Det er svært alvorlig. Vi påpekte manglene på kontroll allerede i høst, nå ser denne foreløpige rapporten ut til å vise det samme, sier Ap-nestlederen til VG.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke kommentere den foreløpige rapporten.

– Vi avventer den endelige rapporten fra Politidirektoratet før vi gir kommentarer til funnene. På generelt grunnlag vil jeg minne om at Norge i løpet av få uker høsten 2015 sto i en helt ekstraordinær situasjon med høye ankomsttall over grensen fra Russland, sier han til VG. (©NTB)

Les også:

Her vurderer UDI brakkeleir for asylsøkere i Nord-Norge

Listhaug: - Utelukker ikke ny rekord i antall asylankomster