Gå til sidens hovedinnhold

- Vi beklager ikke

Tidligere Nokas-siktede Frode Olafsen kan se langt etter en beklagelse for måneder i varetekt. Politi og påtalemyndighet har ingen planer om å beklage.

Frode Olafsen er én av de mange personene som tidligere var siktet i Nokas-saken, men som i dag ikke sitter på tiltalebenken. I TV 2s nyttårskavalkade fortalte Olfasen hvordan han hadde blitt behandlet som «samfunnsfiende nummer én» etter at han ble siktet. Innehaveren av SpyShop satt tre måneder i varetekt. To av dem i full isolasjon.

- Jeg tenker at man ikke er mye verd. Man blir kastet rundt i et system hvor man ikke har noen rettigheter eller noe man skulle ha sagt. De har gjort et inngrep som kommer til å følge med meg hele livet. De kunne i hvert fall kommet med en beklagelse eller en unnskyldning, sa Olafsen i intervjuet.

Les og se intervjuet her.

Men det skjer ikke
- Påtalemyndigheten går ikke rundt og deler ut beklagelser. Slik fungerer det ikke, sier Nokas-aktor Arild Dommersnes til TV 2 Nettavisen. Dommersnes sier at vilkårene for å sikte Olafsen var til stede 19. april 2004 da Olafsen ble pågrepet, og at siktelsen ble prøvd for retten.

- Vi må forvente at retten treffer en riktig avgjørelse, så er det et faktum at ikke alle som ble siktet, er tiltalt, men vi har altså lovlig adgang til å foreta oss dette, sier Dommersnes.

- Men når man i ettertid ser at en person ble urettmessig siktet, er det ikke da på sin plass å beklage for de måneder personen har sittet i varetekt?

- Det kan du ha dine synspunkter på, men slik er det ikke, sier Dommersnes.

Heller ikke politimester Olav Sønderland i Stavanger politidistrikt har noen planer om å beklage overfor de som har vært siktet i saken.

- Det måtte i tilfelle bli etter en veldig individuell behandling, og det ønsker jeg ikke å gå inn på nå, sier han.

Starter prosedyren
Onsdag starter Dommersnes og medaktor Tor Christian Carlsen på sin prosedyre i Nokas-saken. 15 uker har gått siden retten ble satt på Forus utenfor Stavanger. Dommersnes sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er noe i bevisførselen som har endret påtalemyndighetens syn i saken.

- Det har ikke kommet fram noe som gjør at det vil være store endringer i forhold til tiltalen. Det vil alltid være nyanser, men alt i alt er det det samme, sier Dommersnes.

Påstanden om straff som vil bli lagt ned for hver av de tiltalte, vil altså stå i stil med tiltalen som ble lagt fram før saken startet.

Den kan du lese her.

Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om at David Toska, Kjell Alrich Schumann, Erling Mathias Havnå, Metkel Betew, Ridvan Halimi, Ikmet Kodzadziku, Lars-Erik Andersen, Alf Henrik Christensen, Dan Pettersen, Johnny Thendrup og Thomas Thendrup skal skal dømmes for grovt ran med døden til følge. Under rettssaken har ingen av de tiltalte fortalt hvem som drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Dommersnes og Carlsen vil bruke dette som et argument for at de alle må dømmes for medansvar for drapet på politimannen.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken