Gå til sidens hovedinnhold

- Vi dekker ikke tapet

Finansminister Kristin Halvorsen vil ikke bruke penger på å dekke kommunenes tap etter Terra-konkursen.

Det ga hun klar beskjed om etter at Terra Securities i går slo seg konkurs, og dermed fraskrev seg ansvaret for kommunenes tap.

- Skattebetalernes penger kan ikke være et sikkerhetsnett for risikofylte investeringer. Det ville vært en oppfordring til andre om å ikke sette seg sånn godt inn i hva de investerer i. Det er ikke sånn at vi har noen hemmelige penger noen sted. Det er da fellesskapets penger som da må brukes i så fall, sier Halvorsen.

- Må kjenne risikoen
Kommunene fikk mandag et tilbud om 150 millioner kroner for å dekke deler av tapet. Nå risikerer de å miste til sammen flere hundre millioner kroner.

Selv om hun mener Terra Securities har hovedansvaret, vil ikke Kristin Halvorsen frikjenne kommunene.

- Som kunde har man et ansvar for å sette seg inn i risikoen man løper. Dette er et så avansert marked at det ikke er rart at man ikke forstår det. Men man skal ikke skrive under på noe man ikke forstår, sier Halvorsen.

Hun mener nå Terra Gruppen nå må være med på å dekke kommunenes tap.

Bygge opp tillit
- Det mener jeg absolutt. Jeg er helt sikker på at den manglende vurderingen som kommunene har hatt i forhold til tilbudene fra Terra Securities, handler om at de har et godt samarbeidsforhold med sin lokale sparebank over mange år, sier Halvorsen.

Det vil også være i Terras egen interesse, understreker finansministeren.

- Jeg er helt sikker på at det står konkurrenter klare til å overta det markedet dersom ikke Terra Gruppen gjør det de kan for å komme ut av denne situasjonen med tilliten i behold, sier Halvorsen.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk