Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er i en overlevelseskrise

Europeiske finansministere føler presset.

Finansministrene fra samtlige 27 EU-land er under et massivt press fra finansmarkedene, når de i dag møtes i Brüssel for å finne en løsning på gjeldskrisen, skriver borsen.dk.

uroen i de europeiske markedene fortsetter med samme styrke etter flere dagers spekulasjon rundt EUs redningsplan for Irland. Dette har det siste døgnet fått euroen å falle til sitt laveste nivå på to måneder, fornyet uroen i rentemarkedene og bidratt til å sende europeiske aksjemarkeder i kjelleren.

På bare ti dager er euroen svekket med nesten 5 prosent i forhold til dollaren. Usikkerhet rundt dollaren er på kort tid blitt til usikkerhet knyttet til euroen.

- Det er en stor krise, og det er en institusjonell krise, sier Helge J. Pedersen, sjeføkonom i Nordea Danmark.

Irland har stått i fokus for den siste tidens snakk rundt gjeldskrisen i enkelte euro-land, etter det presses hardt på for at Irland skal foreta en kapital innsprøytning på 50 milliarder euro i landets banker. Disse 5 milliardene vil øke Irlands statsgjeld med 30 prosent av landets BNP.

De siste dagene har det kommet klart frem at gjeldskrisen ikke på noen måte er overstått. Det er også en økt fare for at den fulle tyngden av krisen sprer seg fra Hellas og Irland til resten av PIIGS-landene. Og da blir det enda mer alvorlig, når store økonomier som Spania og Italia begynner å vakle.

- Vi befinner oss midt i en overlevelseskrise, sa Herman Van Rompuy, EUs president i går, bare timer før EU-landenes finansministre skal møtes for å drøfte fremtidens finanspolitiske spilleregler.

Les flere saker på NA24

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken