Europautredningen med professor Fredrik Sejersted i spissen overrakte tirsdag en 900 sider stor rappor om Norges erfaringer med EØS-avtalen. Den viser at Norges mulighet til å påvirke EU-lovgivningen blir stadig mindre og reservasjonsretten gir Norge lite spillerom.
Aktiv lobbyist og rådgiver
Men Europabevegelsen mener EØS-avtalen er livsviktig for Norge, og de får støtte fra Bellonas Frederic Hauge, som selv er en aktiv lobbyist og rådgiver i EU-systemet.
- Framfor å sutre over det demokratiske underskuddet, bør vi heller få en debatt om hvordan vi kan bruke EØS-avtalen. Vi er selv storforbrukere av EØS-avtalen, og vi får uttelling for vårt arbeid. Blant annet fikk vi den norske regjeringen til å legge om hele statsstøtten til Snøhvit gjennom å bruke EØS-avtalen, og på området fornybar energi bruker vi ikke tiden på lobbyvirksomhet mot Ola Borten Moe, men mot EU, sier Hauge. Det mener han gir langt bedre uttelling.
Veteraner i Brussel
Bellona etablerte seg med eget kontor i Brussel da Norge sa nei til EU, og har i dag fem personer i sving der. Hauge selv er tungt inne i flere EU-organer.
Neste uke drar Hauge av gårde for å delta på en EU-konferanse om sikkerhet knyttet til offshore og oljeboring og betegner det som en «morsomme og enklere prosess» å legge fram sine argumenter for EUs byråkrater og politikere enn Statoil her hjemme.
- Bra for miljøet
Hauge mener EU gjennom EØS-avtalen også tvinger Norge inn i et mer offensivt miljøspor enn hva tilfellet hadde vært uten denne tilknytningen. Han peker på at EU vil forplikte medlemslandene til å ta 80 prosent av utslippskuttene innen 2050.
- I stedet for en diskusjon om alternativet til EØS-avtalen bør vi få en debatt om hvordan vi kan styrke det norske samfunnets muligheter til å påvirke inn mot EU-systemet. Jeg mener at det vi har oppnådd, viser at det er mulig, sier Hauge.
Han poengterer at det kreves et målrettet og systematisk arbeid og at det koster penger.
