Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er storforbrukere av EØS-avtalen

- Det er viktigere å bruke kreftene på EU og EØS-avtalen, enn på Ola Borten Moe, sier Bellonas Frederic Hauge.

Europautredningen med professor Fredrik Sejersted i spissen overrakte tirsdag en 900 sider stor rappor om Norges erfaringer med EØS-avtalen. Den viser at Norges mulighet til å påvirke EU-lovgivningen blir stadig mindre og reservasjonsretten gir Norge lite spillerom.

Aktiv lobbyist og rådgiver
Men Europabevegelsen mener EØS-avtalen er livsviktig for Norge, og de får støtte fra Bellonas Frederic Hauge, som selv er en aktiv lobbyist og rådgiver i EU-systemet.

- Framfor å sutre over det demokratiske underskuddet, bør vi heller få en debatt om hvordan vi kan bruke EØS-avtalen. Vi er selv storforbrukere av EØS-avtalen, og vi får uttelling for vårt arbeid. Blant annet fikk vi den norske regjeringen til å legge om hele statsstøtten til Snøhvit gjennom å bruke EØS-avtalen, og på området fornybar energi bruker vi ikke tiden på lobbyvirksomhet mot Ola Borten Moe, men mot EU, sier Hauge. Det mener han gir langt bedre uttelling.

Veteraner i Brussel
Bellona etablerte seg med eget kontor i Brussel da Norge sa nei til EU, og har i dag fem personer i sving der. Hauge selv er tungt inne i flere EU-organer.

Neste uke drar Hauge av gårde for å delta på en EU-konferanse om sikkerhet knyttet til offshore og oljeboring og betegner det som en «morsomme og enklere prosess» å legge fram sine argumenter for EUs byråkrater og politikere enn Statoil her hjemme.

- Bra for miljøet
Hauge mener EU gjennom EØS-avtalen også tvinger Norge inn i et mer offensivt miljøspor enn hva tilfellet hadde vært uten denne tilknytningen. Han peker på at EU vil forplikte medlemslandene til å ta 80 prosent av utslippskuttene innen 2050.

- I stedet for en diskusjon om alternativet til EØS-avtalen bør vi få en debatt om hvordan vi kan styrke det norske samfunnets muligheter til å påvirke inn mot EU-systemet. Jeg mener at det vi har oppnådd, viser at det er mulig, sier Hauge.

Han poengterer at det kreves et målrettet og systematisk arbeid og at det koster penger.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken