Gå til sidens hovedinnhold

- Vi får ikke tilgang til samme utstyr som konkurrentene

Kan dette være forklaringen på smøremysteriet?

SOTSJI (Nettavisen): Det norske smøreteamet har ennå ikke klart å knekke smøremysteriet i Sotsji.

Da smøresjef Knut Nystad møtte pressen mandag morgen, overrasket han alle med å bekrefte rykter som har gått i langrennsmiljøt de siste dagene.

Smøresjefen fortalte nemlig at visse smøreleverandører holder tilbake utstyr for det norske smøreteamet.

Bekreftet mistanke
På spørsmål om det er en mistanke eller noe Nystad og smøreteamet kan si med sikkerhet, sier han følgende:

- Vi har fått bekreftet at det finnes ting som ikke vi har fått, bekrefter smøresjefen.

Da han ble bedt om å utdype, fortalte han at de har fått med seg ryktene om at enkelte fabrikanter favoriserer enkelte land.

- Vi har hørt de ryktene, vi også, blant annet fra to leverandører. Men når de leverandørene ikke gir produktene til oss, kan vi enten irritere oss over det, eller så må vi gå videre, sier Nystad.

- Hva er grunnen til at leverandører velger å gi bestemt utstyr til andre land enn Norge?

- Jeg tror Norge er sett på som en dominerende nasjon, og det har alltid vært snakk om at Norge er for dominerende. Nå har man en sjanse til å skape andre vinnere, som på lang sikt er positivt for sporten. Men det er sabla irriterende, sier Nystad.

- Jeg skulle ønske jeg hadde det beste produktet. Det svenskene har, det hadde vært bra, fortsetter han.

- Lett å bli lurt
Det kan være lett å tro at andre land har superprodukter hvis man ser på de fire siste rennene. Men Nystad er usikker på om svaret i det hele tatt ligger i produktene, eller hvordan produktene brukes.

- Man kan velge å fable om sånne fantomprodukter som alle har hørt om, men ingen har sett. Eller man kan velge å konsentrere seg om arbeidsoppgavene. Det er lett å bli lurt. Nå må vi ha fokus på de utfordringene som kommer, og det er lagsprinten først, sier han til Nettavisen.

- Hvilken leverandør er det snakk om?

- Det ønsker jeg ikke å si. Det er bare spekulasjoner og rykter, og da er det ikke vits å forsterke noen rykter som vi ikke har fått bekreftet. Jeg vet heller ikke hvilke land som har fått tilgang på disse produktene, sier han.

- Forklarer ikke
Men han tror ikke at «hemmelige produkter» gir svar på den norske smøregåten.

- Det forklarer ikke det at det blir en film under skiene på enkelte føre. Det er sjelden man får sånne revolusjonerende produkter. Det kan hende at det er det vi finner ut av, det kan hende at ikke vi har fått tilgang på det, sier han.

Etter skitesting over flere år, og enda mer intens skitesting de siste dagene, er spørsmålene mange og svarene få.

- Kan ligge foran nesen
Petter Northug var den eneste som hadde godkjente ski under stafetten søndag. Men han gikk på fabrikkslip, ikke ski som var håndtert av det norske smøreteamet.

- Svaret kan ligge rett foran nesen på oss. Det er det som er så irriterende, men samtidig fascinerende, sier Nystad.

Neste mulighet for langrennsjubel kommer førstkommende onsdag. Da skal både gutta og jentene ut i lagsprint, som starter klokken ti norsk tid.

Etter det skal langrenns-OL avsluttes med den tradisjonsrike femmila søndag. Da bør skiene være i orden, for som Chris Jespersen påpekte etter stafettfiaskoen:

- Jeg går ikke fem mil på sånne ski.

Kommentarer til denne saken