URTEGATA (Nettavisen): Forrige helg var det tredje gang Frelsesarmeen holdt dørene åpne for romfolket denne vinteren. Tiltaket er ifølge kaptein Knut Haugsvær iverksatt for å dekke romfolkets mest elementære behov: dusj, mat, et hvilerom, tilgang til toaletter og en samtale.

-Europas største minoritet
Klokken er ti om morgenen og kvikksølvet på gradestokken har krøpet ned på det blå. Utenfor Frelsesarmeens inngang i Urtegata står en gruppe rumenske kvinner og spiser varm suppe. På innsiden står flere i kø for en kjapp dusj, mens andre hviler kroppen på etterlengtede madrasser i sovesalen.

- Romfolket er Europas største minoritet. Det er fattigdom og ikke jakten på rikdom som driver dem. Det viktigste vi kan gjøre for å hjelpe dem er å forbedre situasjonen i Romania. Likevel må vi samtidig kunne hjelpe dem mens de er i Norge. Vi søkte om penger fra kommunen i forbindelse med dette tilbudet, men fikk avslag. Derfor betaler Frelsesarmeen 150.000 kroner av egen lomme for å holde åpent hver lørdag fram til nyttår. Vi mener at dette er et minimum av verdighet, sier Haugsvær.

Han har selv vært i Romania og oppsøkt familiene til de rumenske tiggerne i Norge.

- Oppvekstvilkårene er forferdelige og den nøden vi ser er reell. Jentene blir mødre når de er 14-15 år og har ikke gått på skole selv. Ofte tas barna ut av skolen, fordi foreldrene mener at de ikke får jobb uansett. Det er en negativ spiral, sier Haugsvær.

Sover ute hele vinteren
Rundt et av bordene sitter 22 år gamle Laolanti George. Han har vært i Norge i tre måneder og planlegger å være i landet fram til februar 2012. Laolanti forteller at han panter flasker og at mesteparten av det han tjener sendes til foreldrene i hjemlandet, som passer barna hans mens han er i Norge.

- Det begynner å bli kaldt ute, men jeg er fornøyd med dette tilbudet. Jeg sover enten ute eller i bilen, noe jeg regner med å måtte gjøre de neste tre månedene. Bortsett fra at jeg savner barna mine er det greit å være her, sier han.

Laolanti forteller at det er cirka to millioner arbeidsledige i Romania, og at barnebidraget er på 50 kroner i måneden.

- Her tjener jeg 100 kroner dagen på å samle flasker. I tillegg kan jeg kjøpe billig mat på Kiwi. Det mest slitsomme er at politiet kaster oss bort flere ganger i løpet av natten. Det virker som de er spesielt strenge mot rumenere, sier han.

- Har dere soveposer?

- Nei, vi finner klærne våre i Fretex-konteinere eller får nye klær her hos Frelsesarmeen. I tillegg ligger vi tett inntil hverandre for å holde varmen, sier han.

Hentet inn tolk
Ifølge Frelsesarmeen kommer majoriteten av romfolket som oppholder seg i Norge fra små landsbyer i Romania. De fleste har lånt penger med 50 prosent rente i måneden for å tigge eller søke arbeid.

- For å øke forståelsen av romfolkets situasjon i Norge, og samtidig finne ut hvordan vi bedre kan hjelpe dem i sitt eget land, har vi ansatt en rumensk Frelsesarmésoldat for en periode. Han jobber alle lørdager i tillegg til nattarbeid på vår mobile varmestasjon. Dette gir oss en god mulighet til å prate med de rumenerne som besøker oss, sier han.

- Ubehagelig nært oss
Oslo opplever at stjeling, aggressiv tigging og forsøpling er et problem. I tillegg ser vi at det stjeles fra Fretex-konteinere.

- Dette er problematisk. Samtidig syns jeg det er litt rart at mange plutselig har fått så voldsom omsorg for våre konteinere. Jeg tror det egentlig handler om at mange synes det er ubehagelig at synlig fattigdom har kommet så tett på oss i Norge, sier han.

- Hva synes du om Ruskens uttalelser om at romfolkets camper ofte er fylt med søppel, gamle klær, muggen mat og ekskrementer?

- Rusken er fagfolk på søppel, vårt fag er mennesker. Oslo kommune har fått kritikk for at det er dette fagmiljøet som har uttalt seg. Jeg syns media og kommunen har vært med på å skape et unyansert bilde av problematikken omkring deler av romfolket i Norge, sier han.