Gå til sidens hovedinnhold

- Vi handler kraftigst av alle land

Finansminister Kristin Halvorsen konstaterer at Norge handler kraftigere enn alle andre.

Klokken 10.30 holdt finansminister Kristin Halvorsen pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen bruker 9,5 milliarder mer av oljepengene, men 5912 milliarder av disse brukes til å kompensere for inntektsfall. I realiteten er det altså en økning av statsbudsjettet med 3867 milliarder i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram fredag.

Finansministeren konstaterer at Norge gjør større endringer i statsbudsjettet enn noen andre land, i forhold til hvor mye finanskrisen har slått ut.

- Vi handler kraftigst av alle land, konstaterte Halvorsen.

Mindre økonomisk spillerom
Hun innrømmer at det økte statlige forbruket gjør at regjeringen får mindre økonomisk spillerom i årene som kommer.

- Vi bruker av det handlingsrommet som vi sikkert skulle hatt i årene som kommer for å bekjempe finanskrisen, sier Halvorsen og legger til.

- Men vi har jo en helt annen mulighet enn landene rundt oss. Der kan diskusjonen bli om de skal øke skattene eller ikke. For oss blir diskusjonen om vi skal holde på nivået vi har.

Nå skal det sies at finanskrisen ikke har slått ut mest i Norge.

Arbeidsledigheten mot 100.000
Kristin Halvorsen konstaterer at arbeidsledigheten går mot 100.000 personer i slutten av året. Antall permitteringer er også kraftig økt - fra 2.000 til 18.000 permitterte. Sistnevnte vil øke også i 2010. Regjeringen forventer en gjennomsnitlig arbeidsledighet på 4,75 prosent i 2010.

- Mange av våre handelspartnere er hardere rammet enn oss, men også vi er rammet, konstaterte Halvorsen.

Likevel konstaterte hun:

- Den store dramatikken i forhold til finansmarkedene har roet seg.

Halvorsen sa at rentenedgangen har fått store konsekvenser for norsk økonomi. Årsaken er at Norge er et land med mange boliglån og svært få fastrentelån. Hun konstaterte at rentenedganger nå ikke vil gi større utslag i forbruket. Fokuset for Norges Bank nå blir å holde kronekursen nede slik at ikke høy kronekurs rammer konkurransekraften til eksportnæringen.

Må fokusere på annen næring
Halvorsen sa at det er viktig for Norge å ha en god næring også utenfor oljesektoren, og nå gjelder det å ta vare på denne.

- I 2002 og 2003 mistet vi 30.000 arbeidsplasser i konkurranseutsatt sektor, poengterte hun.

Hun konstaterte at økt bruk av oljepenger er kraftig - totalt 9,3 milliarder eller fem prosent av fondskapitalen. Totalt brukes 130 milliarder oljekroner.

Les mer detaljer fra revidert nasjonalbudsjett her: Bruker 9,5 milliarder mer oljepenger

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken