Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har et funn!

De graver som om det skulle stå om livet, og gjør alt de kan for å redde personen som er under snømassene. Se video.

ØRSTA (Nettavisen): Det er påske og Norges Røde Kors hjelpekorps er på plass på fjellet for å passe på deg og meg. De er godt forberedt, for den siste tiden har de ligget i hardtrening.

Like før påske var Nettavisen med da de beste av de beste hadde skredøvelse på fjellet, nærmest i snøstorm, i Ørsta kommune i Møre og Romsdal.

Se video fra øvelsen her:(Saken fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Står ofte om liv
- Vi må grave mer, roper en av kursdeltakerne. Han og to andre graver så fort de bare kan. For selv om det bare er en øvelse denne gangen, gjennomfører de aksjonen så realistisk som mulig.

Ved hjelp av søkepinner, skredsøkere og spader søker deltakerne. De roper og graver ivrig. Plutselig slår søkeren inn. Det piper, og de begynner å grave enda raskere i snøen.

- Vi har et funn! Ser ut til å være ok, sier en av dem.

For det står ofte om liv når en person blir tatt av et snøskred. Og da gjelder det å ikke kaste bort tiden.

Les også: Reporter reddet av hund

- En viktig jobb
De 26 deltakerne på kurset utdannes til å bli redningsledere. Kurset er den høyeste utdanningen innen skred i Norge, og både representanter fra Norske Redningshunder, Norges Røde Kors hjelpekorps, politiet, Forsvaret, Norsk luftambulanse og Norsk Folkehjelp er blant deltakerne.

(Saken fortsetter under bildet)

- Formålet med en slik øvelse er rett og slett å lære førsteinnsats i skred. Gruppene som er her skal være ledere i reelle skred i landet, og kunne styre. Så nå trener de på hva de skal gjøre når de kommer først fram. At de gjør en god, nøyaktig og rett jobb da er veldig viktig, sier fagleder Jan Peder Hoggen, som er ansvarlig for skredkurset, til Nettavisen.

Kunnskapen er gull verdt. For Røde kors hjelpekorps er ekstra på vakt nå i påsken. For i fjellet i Sør-Norge er det enorme snømengder, og flere steder er det stor snøskredfare.

- I påsketiden er det en høynet beredskap i kongeriket. En del hjelpekorps reiser på sine hytter i fjellet, i fjellområder der det er mye folk. Vi har jo en vinterberedskap gjennom hele vinteren, men i påsken da blir det jo litt ekstra, sier Hoggen, som selv er en del av beredskapsstyrken i Møre og Romsdal.

(Saken fortsetter under bildet)

Fire omkom i fjor
Påskeuka er en travel tid for de frivillige mannskapene i Røde Kors hjelpekorps. I påsken i fjor gjennomførte mannskapene 152 aksjoner rundt om i landet, og de behandlet 697 skader. Dessuten omkom fire personer.

Mange blir i påsketiden overrasket av uvær på fjellet, mens andre utløser og blir tatt av snøskred.

- Hva ser dere som de største utfordringene i fjellet i påsken?

- Den største utfordringen er det å prøve å være forbyggende, at vi kan være rådgivere for hvor folk går og kanskje ikke går. Vi vil ikke gå rundt som et politi, men hvis vi kan gi litt råd opp mot sånne ting, så er kanskje det det viktigste. Vi er jo der som en trygghet for folk dersom det skulle skje noe, sier Røde Kors-mannen.

- Ikke stol på mobilen

Hoggen advarer folk som ferdes på fjellet mot å stole for mye på mobiltelefonen.

(Saken fortsetter under tabellen)

Lær deg fjellvettreglene:

* Legg ikke ut på langtur uten trening

* Meld fra hvor du går

* Vis respekt for været og værmeldingene

* Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer

* Lytt til erfarne fjellfolk

* Bruk kart og kompass

* Gå ikke alene

* Vend i tide, det er ingen skam å snu

* Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig


...og mobilvettreglene:

* Stol ikke på at du har dekning overalt.

* Ikke avtal faste ringetider. Du kan på avtalt tid befinne deg på et sted uten dekning.

* Spar på batteriet, du kan få bruk for det.

* Husk lader og reservebatteri.

* Oppbevar mobiltelefonen og eventuelt ekstrabatteri varmest mulig. Kulden reduserer batterikapasiteten. La ikke mobiltelefonen være ditt eneste «sikkerhetsutstyr».

* Hvis du ikke har dekning, søk opp i høyden.

En ny undersøkelsen gjennomført for Røde Kors, viser nemlig at 1 av 2 nordmenn stoler på mobilen på skitur til fjells. Kvinner stoler i større grad på mobilen enn menn, og de yngre stoler mer på mobil enn eldre.

- En bør ikke stole på mobiltelefonen, i alle fall ikke i våre områder, sier Hoggen til Nettavisen.

Flere ganger har nettopp det ført til unødvendige redningsaksjoner.

- Det som er dilemmaet med mobiltelefon er at du sier at du skal på tur, og så har sagt fra hjemme at du skal si fra når du kommer fram til hytta, men så er det ikke dekning. Og da får ikke de hjemme beskjed, de blir engstelige og så kan det utløse en aksjon, sier faglederen.

Tallene fra undersøkelsen viser også at det er en knapp million nordmenn som reiser på fjellet denne påsken. Og Røde Kors hjelpekorps står altså beredt på fjellet - men også på sjøen og i byen.

I løpet av påsken kan du lese en rekke reportasjer som Nettavisen har laget fra påskefjellet.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat