Under mesterskapet i Sveits og Østerrike førte Luis Aragonés fotballnasjonen Spania til deres første mesterskapsgull på 44 år.

Det var Aragonés som endelig fikk samlet en tropp med spanske stjerner og guidet dem fram til den første store triumfen på en mannsalder.

1-0-seieren over Tyskland i finalen markerte på mange måter starten på det spanske landslagets gullalder de siste årene.

Tidlig lørdag morgen sovnet Aragónes inn på et sykehus i hjembyen Madrid. Han ble 75 år gammel. Legen Pedro Guillen bekreftet dødsfallet overfor Radio Nacional.

Om de elleve landskampene han fikk for Spania kanskje ikke ga ham en åpenbar legendestatus som spiller, ga EM-gullet for fem og et halvt år siden Aragonés en evig legendestatus som fotballtrener.

- Han banet uten tvil vei for en ekstremt suksessfull æra. Dette er en trist dag for fotballen vår. Vi har mistet en nøkkelperson i vår moderne idrettshistorie, sa etterflølgeren og den nåværende spanske landslagstreneren, Vicente del Bosque ifølge NTB lørdag.

Den tidligere Atlético Madrid-spissen Aragonés trente en rekke ulike klubber på spansk toppnivå fra midten av 1970-tallet. Foruten både Barcelona og Valencia var han trener for Atlético Madrid i fire ulike perioder.

Han fortsatte som klubbtrener helt til han fikk oppdraget med å reise Spanias landslag etter et mislykket EM i 2004.

VM-sluttspillet i 2006 viste at Spania var tilbake på vei mot verdenstoppen, men laget måtte strekke våpen mot nabo Frankrike og Zinedine Zidane da cupspillet startet.

Etter EM-triumfen to år senere jobbet Luis Aragonés en siste sesong som klubbtrener for den tyrkiske giganten Fenerbahce.

Foruten EM-gullet med Spania, vant Aragonés ni titler som trener for Atlético og Barcelona.

HTML EMBED
HTML EMBED