Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har selvmordsparagraf om EU

Sp-leder Åslaug Haga bekrefter enigheten om at en rødgrønn regjering skal ha en selvmordsparagraf når det gjelder EU-spørsmålet.

- Et sentrum/venstre-alternativ må regjere på basis av en tilsvarende forståelse som den sittende regjering. Dersom Ap skulle reise medlemskapsspørsmålet i perioden, så går regjeringen i oppløsning, sier Haga.

Sps leder bekrefter at samarbeidspartnerne i AP og SV er enige i at en ny regjering skal kopiere selvmordsparagrafen til den sittende regjeringen.

- Det er en opplagt løsning, sier hun.

Bunnplanker
Haga er fornøyd med at SV-leder Kristin Halvorsen i går kveld avklarte at partiet dropper kravet om at Norge skal ut av Nato. Hun er ikke mindre glad for at samarbeidspartnerne er blitt enige om å la EU- spørsmålet ligge.

- Det er nyttig å avklare denne typen spørsmål, som er å betrakte som bunnplanker i en samarbeidsregjering.

Haga legger selv vekk Senterpartiets krav om at Norge skal trekke seg fra EØS-avtalen.

- Jeg har vært åpen på det hele tiden, at sentrum/venstre må regjere på basis av EØS-avtalen.

Benekter kaos
Politiske motstandere var raskt ut med å betegne samarbeidet mellom AP, SV og Sp som kaotisk etter krisemøter i går. SV-leder Kristin Halvorsens benektet først Nato-standpunktet, så truet hun med å bryte samtalene, før hun tilslutt offentliggjorde at SV likevel dropper Nato-kravet.

- Vi må se dette i lys av at det er svært lite hyggelig at våre samtaler gjengis i pressen, sier Haga.

Haga vil ikke skylde gårsdagens kluss på SVs manglende erfaring med regjeringsforhandlinger, men er glad for at Sp, i motsetning også til Ap, har deltatt i samarbeidsregjeringer før.

- Vi vet noe om hvor krevende det er. Den erfaringen vi har i forhold til å samarbeide regner jeg med vil komme godt til nytte, sier Sp-lederen.