KYPROS - NORGE 1-2:

Det ble spennende - alt for spennende, egentlig, etter at Norge så ut til å ha alt under kontroll halvveis ut i EM-kvalifiseringskampen mot Kypros.

To mål av John Arne Riise og John Carew sørget nemlig for 2-0-ledelse ved pause, og de fleste regnet med at Egil «Drillo» Olsen kunne innkassere tre nye poeng på veien mot EM-sluttspillet i Polen og Ukraina i 2012.

Men i andre omgang var det et heltent kypriotisk lag som ga Norge kamp til døra.

Reduseringen kom et snaut kvarter ut i omgangen, men flere mål ble det altså ikke - til tross for iherdig press fra hjemmelaget gjennom store deler av de siste 45 minuttene.

Dermed er drømmen om EM enda litt nærmere for våre beste menn. Det innrømmer også Egil «Drillo» Olsen.

- Hjertet i halsen
- Vi har tatt ledelsen og sitter litt i førersetet i gruppa akkurat nå, sier landslagssjefen til Canal+ etter kampen.

Han forteller at pulsen var høy gjennom store deler av andreomgangen.

- Men etter en dårlig andreomgang med hjertet i halsen flere ganger, er det veldig deilig å ta tre poeng.

Han har imidlertid ingen god forklaring på hvorfor kampbildet forandret seg totalt etter hvilen.

- Det er vanskelig å svare på, vi får ta en prat om det og kikke på det. Men det er overraskende at vi fikk så store problemer i andre omgang som vi gjorde.

Han kan uansett smile fornøyd med tre poeng på ni kamper. Mye takket være en solid åpning på kampen.

Drømmestart
For hvilken drømmestart vi fikk. Kampuret viste litt over ett minutt da det norske laget satte i gang en kontring etter et kypriotisk frispark, og Erik Huseklepp etter hvert slapp ballen videre til John Arne Riise.

Roma-backen kom raskere enn et hurtigtog fra venstrekanten, og fullførte løpet med å banke ballen i lengste hjørne.

Bang, sa det, og Norge hadde fått akkurat den åpningen vi nesten ikke turde å drømme om.

Og kampen fortsatte i samme spor, med et norsk lag som fosset framover og kom seg til store muligheter innenfor den kypriotiske boksen.

Merkelige dommeravgjørelser
Erik Huseklepp mente selv at han hadde gjort 2-0 da keeper Antonis Georgallides feilberegnet et norsk hjørnespark fullstendig. Huseklepps avslutning ble reddet på streken, men tv-bildene viste at ballen muligens hadde vært inne.

Dommer Serge Gumienny fra Belgia, som for øvrig satte seg selv i fokus med en hel del merkelige avgjørelser, lot imidlertid spillet gå videre.

Midtveis i omgangen var det igjen nær scoring, denne gangen da Brede Hangeland steg til vært i feltet. John Carew var bare en skostørrelse unna å skli ballen inn, og kunne ikke forhindre at kula strøk den lengste stolpen med en margin på et par centimetere.

Carew endte måltørken
Like før pause fikk Kypros sin første sjanse, men fra kort hold headet Michalis Konstantinou over buret. Og kort tid etterpå smalt det igjen.

Morten Gamst Pedersen slo inn mot John Carew, som var både god og heldig da han vant duellen mot Kypros-forsvaret og samtidig fikk med seg ballen på skrått hold. En skuddfinte senere var siste Kypros-forsvarer og keeper utmanøvrert, og Carew scoret sitt første mål på landslaget siden november i fjor.

Dermed ledet Norge 2-0 ved pause, og utgangspunktet var optimalt før den andre omgangen på Antonis Papadopoulos stadion.

Men da lagene entret banen til de siste 45, så det ut til at Norge hadde lagt igjen finspillet i garderoben.

Forvandlingen
Plutselig var det Kypros som førte an, og spilte seg til flere flere store muligheter. Det gikk faktisk så langt at det lå et mål i lufta - og målet lot ikke vente på seg særlig lenge.

Et snaut kvarter ut i omgangen slo hjemmelaget inn fra venstre. John Arne Riise så ut til å ha kontroll, men feilberegnet ballen. Midtbanespilleren Makrides kunne legge tilbake til Ioannis Okkas, som hadde få problemer med å sette inn reduseringen med et mål som lignet nokså mye på Islands mål mot Norge i Reykjavik tidligere i kvalifiseringen.

Og om noen trodde at scoringen skulle vekke Norge, tok de skammelig feil.

For Kypros fortsatte å presse på, og midtveis i omgangen var det nesten utrolig at vertene ikke utlignet på flere gigantiske sjanser. Men spesielt Brede Hangeland og Jon Knudsen utmerket seg bakover for Norge, og hjalp til med å holde stand.

Og vi holdt ut.

2-1-seieren betyr at Norge har ni poeng etter tre kamper, en start på kvalifiseringen vi bare kunne drømme om på forhånd!

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED