Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har tatt lommemannen

Lommemannen skal ha forgrepet seg på hundrevis av mindreårige gutter Norge rundt. Nå er han tatt, sier politiet.

Politiet sier de har DNA-bevis og med sikkerhet kan knytte 55-åringen som nå er pågrepet som den mistenkte overgriperen Lommemannen til fem saker og i alt 11 overgrep. Det kom fram på pressekonferansen i Ski fredag ettermiddag.

Det var fredag morgen VG Nett slapp nyheten om at mannen politiet mener er Norges mest ettersøkte overgriper var pågrepet i Bergen. Nettavisen fikk bekreftet fra kilder i politiet at de følte seg sikre på at de hadde tatt rett mann og at det var DNA-funn og match til konkrete saker i etterforskningsmaterialet som var utgangspunktet for pågripelsen.

Senere kalte Follo politidistrikt - der en spesialgruppe med etterforskere i fem år har jaktet på overgriperen - til pressekonferanse. Her fikk mediene og publikum den endelige bekreftelsen på det politiet kaller et gjennombrudd i saken.

Har saker tilbake til 70-tallet
Gjennom videre etterforskning av saken håper politiet å kunne knytte ham til flere saker. Politiets etterforskningsmateriale omfatter i overkant av 150 saker, de eldste av sakene er fra siste halvdel av 1970-tallet.

- En utvidelse av siktelsen vil bli vurdert fortløpende, sa politiadvokat Jorid Kille Berg på pressekonferansen.

Mannen som nå er pågrepet og siktet er fra Bergen, er ugift og har to voksne barn. Han driver sitt eget firma i Hordaland.

På pressekonferansen kom det fram at mannen tidligere har vært siktet for overgrep i en sak fra 1990-tallet, men denne siktelsen ble frafalt.

Fikk tips fra eks-politimann
Politiet sier de har hatt ham i søkelyset som Lommemannen siden slutten av 2007. Gjennombruddet i saken kom etter et tips fra en tidligere politimann som hadde jobbet. Politiet gjennomførte en hemmelig ransaking på mannens bopel og sikret seg de nødvendige DNA-sporene som ga match på noen av sakene i etterforskningsmaterialet.

Mannen ble pågrepet like før klokken 06 fredag. Selve pågripelsen skjedde uten dramatikk, ifølge politiet.

- Et gjennombrudd

Fredag ved 11-tiden kom politiet i Follo med følgende pressemelding:

«Politiet vil presentere et gjennombrudd i etterforskningen av saken mot den såkalte Lommemannen. Politiet bekrefter at en mann er pågrepet i forbindelse med saken», skriver politiet i pressemeldingen.

Pressekonferanse ble holdt på Thon Hotell i Ski.

Politiet vet med sikkerhet at Lommemannen har forgrepet seg på gutter i 6-12 års alderen siden 1995, men i etterforskningsmaterialet er det altså saker helt tilbake til 1970-tallet.

Les mer på Kripos sine hjemmesider.

Oversikt over overgrepene (ekstern lenke)

Lokket smågutter
Siden 2000 har politiet jaktet på Lommemannen, som har lokket smågutter til å ta på kjønnsorganet sitt gjennom fôrløse lommer.

Ofrene er gutter i alderen 6 til 12 år. Et typisk scenario er en lekeplass hvor han på en eller annen måte klarer å få bort jentene som er der. Deretter lurer han guttene til å hjelpe ham med å lete etter nøkler eller papirlapper i lommene sine.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

205020

Mannen har fjernet fôret i lommene og går uten undertøy. Dermed tar guttene ufrivillig på mannens kjønnsorgan.

Siden 1995
Etter at politiet offisielle nettside om Lommemannen første gang ble lansert, har politiet sett på saker før 2000. Politiet er nå sikre på at Lommemannen i alle fall har vært aktiv siden 1995.

Fra høsten 1995 har man en sak fra Oslo hvor man nå i dag har lyktes med å fremkalle en DNA-profil som er identisk med de fire profilene man hadde fra før.

Politiet mener Lommemannen er identisk med den såkalte Bandasjemannen som var aktiv i Bergen på begynnelsen av 1990-tallet.

Se reportasje på TV 2 Sumo om arbeidet med å ta lommemannen:

205023