- Dette er dagen vi har ventet på i 30 år. Men jeg vet ikke om det vil gjøre slutt på lidelsene mine.

Vann Nath (63) er en hvithåret kunstner og en av dem som overlevde det kommunistiske Røde Khmer-regimet og Kambodsjas «Killing Fields».

Pol Pots torturist
Tirsdag startet rettssaken mot den første av fem forhatte Røde Khmer-ledere som krigsforbrytertribunalet har i sin varetekt. Bak skuddsikkert glass på tiltalebenken sitter mannen som skal ha vært Pol Pots ledende torturist, Duch, også kjent som Kaing Guek Eav. 66-åringen har innrømmet krigsforbrytelser begått på S-21, en tidligere skole der nærmere 14.000 «fiender av revolusjonen» ble torturert ført de ble drept på dødsmarkene utenfor hovedstaden.

1,7 millioner døde
De som overlevde skrekkregimet reagerte med både sorg, sinne og lettelse da de endelig så Duch på tiltalebenken, 30 år etter at regimet, som får skylden for 1,7 millioner dødsfall, falt.

- Fulgte bare ordre
Duch satt rolig i tiltaleboksen iført en blå skjorte og nippet til vannglasset foran seg, skriver Reuters.

Læreren som ble torturist har erkjent skyld, men sier at han bare fulgte ordre. Han er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av domstolen, som Kambodsja og FN er sammen om. Mandag, før rettssaken, startet, ba han ofrene om tilgivelse.

Rettshøringen tirsdag handler først og fremst om formaliteter. Det er ventet at selve prosessen vil starte i mars, mens en dom kan ventes i september.