(iOslo.no) Etter sju knivstikkinger og en flaskestikking i løpet av helgen, roper leder Eirik Jensen i Oslo politidistrikts gjengprosjekt et varsku. Han etterlyser en et system for å begrense tilgjengeligheten av kniv.

- Vi ser at kniv er veldig hyppig brukt i konflikter. Det burde være en form for system som begrenser tilgjengeligheten, om det er aldersgrenser eller noe annet. Vi hadde vært veldig positive til måter å begrense salg av kniver som ikke har noen funksjon, slik som «rambokniver», sier Jensen til iOslo.no.

- For tilgjengelige
Han betegner knivene som rene drapsvåpen, men forteller at det er lite politiet får gjort for å hindre knivbruken så lenge knivene er i fritt salg.

- Kniver kan du handle i jernvare- og sportsforretninger. Det er litt for tilgjengelig, sier Jensen.

Han understreker utbredt knivbruk ikke bare gjelder i gjengmiljøene, men også andre miljøer i Oslo.

Avfeier forslaget
Justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen i Frp fnyser av Jensens forslag.

- Jeg synes det er et altfor dårlig forslag, som virker lite gjennomtenkt. Vi har sett i utlandet at spissede tannbørster har blitt brukt som stikkvåpen, men vi kan ikke forby tannbørster, sier Ellingsen til iOslo.no.

Han mener forslaget flytter fokuset vekk fra det han mener er politiets manglende evne til å kontrollere og beslaglegge stikkvåpen.

Han ber nå om en sterkere prioritering i Oslo-politiet.

- Feil prioritering
- Politiet påstår de nå har ryddet opp langs Akerselva - da burde de kunne gjøre det samme her. Jeg mener bruk av kniv er mye viktigere å hindre enn horetrafikken, som de nå går hardt inn for å stoppe. Her må de gå i seg selv og prioritere, sier Ellingsen.

Jobben med å hindre knivbruk i Oslo må gjøres gjennom offensivt og analytisk arbeid, samt tilstedeværelse i Oslo-gatene. Men han innrømmer likevel at han forstår Jensens utspill.

- Jeg kan godt se fornuften i å begrense farlige kniver, men det vil avspore debatten. Enhver form for kniv vil være et potensielt skadelig våpen. Vi må fokusere på personen bak, sier Frp-politikeren.

- Har fokus
Eirik Jensen i Oslo-politiet sier at de har hatt fokus på knivbruk, og at de alltid beslaglegger mulige stikkvåpen de kommer over. Men det er et problem at knivene er så enkle å gjemme på kroppen.

- Det er en sykdom i mange forskjellige miljøer. Det er lett å få tak i og lett å skjule. Og det blir brukt både som forsvars- og angrepsvåpen. Det er ikke noe vi setter pris på, men vi har fokus på knivbruken, sier Jensen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.