Gå til sidens hovedinnhold

- Vi misunner dere, nordmenn

- Den norske kronen er bedre enn gull, sier sjefstrateg i verdens største bank til Nettavisen.

David Bloom i HSBC (Hong Kong and Shanghai Bank Corporation), mener den norske kronen skal inn i himmelen.

- Det er liten tvil, den norske kronen vil de to neste årene være verdens beste valuta. Nordmenn som skal på utenlandsferie kan glede seg, sier HSBCs globale valutastrateg David Bloom.

Knuser dollar og Euro
Hans analyser viser at kronen de neste to årene vil styrke seg mot alle valutaer og spesielt i forhold til euro og dollar.

- Det blir vanskelig å spore opp utlendinger i Oslos gater i tiden som kommer. Den norske kronen vil bli så sterk at dersom dere vil treffe en amerikaner så må dere reise til Amerika, humrer Bloom humoristisk fra sitt kontor i Londons finansstrøk Canary Wharf.

Norge unik i verden
- Hvorfor skal kronen bli så sterk?

- Norge er i en helt unik situasjon i verdenssammenheng. Mens alle andre land sliter med å takle finanskrisen har Norge som eneste nasjon penger og midler til å takle krisen uten at skattebetalerne må punge ut, sier Bloom og peker på flere fundamentale forhold ved norsk økonomi:

  • Det norske bruttonasjonalproduktet er mindre påvirket av finanskrisen enn andre steder (Norsk BNP faller mindre enn i alle andre land bortsett fra New Zealand og Australia.)
  • Deflasjon truer mange land verden over. Uaktuell problemstilling for Norge.
  • Norske statsobligasjoner slår knock-out på de andre. Ingen andre statsobligasjoner er så sikre (lav risikopremie - lav CDS-spread)
  • Budsjettoverskudd og overskudd på budsjettbalansen som er helt i særklasse.
  • Oljefondet - også det unikt i verdenssammenheng.

- Norge har allerede spart enorme beløp i oljefondet med tanke på fremtidige generasjoner. Nå trenger dagens generasjon hjelp og Norge kan uten å blunke bruke litt av oljefondet i dag. Alt dette gjør at den norske kronen er verdens mest attraktive valuta. Jeg tror kronen vil styrke seg sammenhengende de neste 18 månedene, sier Bloom.

Bør satse på Norge
Og Bloom er ikke snau når han omtaler den norske krona i Global Head Foreign Exchange Strategy:

«...if you are worried and looking for a safe haven currency, the best plays are gold and the NOK. In HSBCs view the NOK is the ultimate safe haven currency the nest 18 months...»

Dollar på 5,33 kroner
- Hvor sterk blir kronen?

- Våre analyser anslår at kronen vil ligge på gjennomsnittlig 5,33 kroner mot dollaren i 2010. Euroen vil falle til gjennomsnittlig 8,59 kroner, sier Bloom.

Fredag 20. mars noteres kronen til 6,38 kroner mot dollar og 8,65 kroner mot euro.

Overlegent best karakter
Blooms ferske rangering der ulike valutaer gis poeng på en skal fra null til 10 havner den norske kronen på en overlegen førsteplass.

Kronen får karakteren 1,8. Australske dollar på andreplasss fårkarakteren 4,8. Amerikanske dollar får karakteren 6,4 og Euro 6,6.

- Uansett hvordan jeg vekter de ulike variablene i regnestykket så ender den norske kronen opp som den soleklare vinneren, sier Bloom til Nettavisen.

Les HSBHs rapport her: NOK...probably the best currency in the world.

Litt mer usikker
Valutaanalytiker Bjørn-Erik Orskaug i DnB NOR Markets er stort sett enig i Blooms analyse. Men han har et men.

- Det kan godt være Bloom har rett i sine spådommer, men det er ikke gitt at Norge slipper så helskinnet gjennom finanskrisen som det Bloom gir uttrykk for, sier Orskaug.

DnB NOR-analytikeren peker på at Norge henger litt etter det globale konjunkturforløpet.

- Det tar tid før de fulle effektene av problemene i USA og Storbrittania slår inn over Norge. Selv om olje- og offshorebransjen hittil har klart seg, så kan sektoren bli rammet dersom den globale krisen varer ved, sier Orskaug.

Økende interess for kronen
Han er også bekymret for at norsk økonomi kan bli rammet i sterkere grad enn hittil dersom oljeprisen forblir lav.

- Men for all del, jeg er enig med Bloom i at kronen skal opp. Vi ser allerede at det er stor og økende interesse for kronen i valutamarkedet. Våre prognoser tilsier at kronen innen et år skal ligge på 5,50 mot dollaren, sier Orskaug.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?

Kommentarer til denne saken