Gå til sidens hovedinnhold

- Vi ønsker at han skal få tilbringe sine siste dager et sted han er rolig og komfortabel

Kommunen vil flytte døende Sverre Østby (83) til et annet sykehjem, men det vil ikke datteren Reidun Bjørtomt og og kona Olaug Østby.

Kommunalssjefen i Eidsvoll sier hun nå vil i dialog med datteren og kona til Sverre Østby (83), som nekter å la faren flyttes fra Bøn sykehjem.

Kommunen vil flytte kreftsyke og døende Sverre Østby (83) til et annet sykehjem, skriver Romerikes Blad. Det vil ikke datteren Reidun Bjørtomt og og kona Olaug Østby.

Etter to og et halvt år på Bøn sykehjem, et sted han ifølge datter og kone endelig har slått seg til ro, har familien fått beskjed om at den kreftsyke mannen skal flyttes til Vilberg sykehjem i Eidsvoll sentrum.

Les også: Nektet kommunen å hente døende far

- Han trives godt her, og vi ønsker at han skal få tilbringe sine siste dager eller uker et sted han er rolig og komfortabel, sier Reidun Bjørtomt til rb.no.

Mandag sperret hun og moren fysisk inngangen til farens rom da ambulansepersonalet kom for å flytte ham.

Kommunalsjefen: - Trist sak

Kommunalsjef for informasjon og tjenestetildeling i Eidsvoll kommune, Ellen Reistad Johansen, sier til RB at de nå vil i dialog med familien:

- Dette er en forferdelig trist sak. Vi må nå forsøke å roe ned den tilspissede situasjonen som har oppstått, og målet er å komme i dialog med de pårørende.

- Vil dere gjennomføre vedtaket om å flytte Østby?

- Vi har et vedtak, som ble fattet i høst, om å flytte pasienten til Vilberg. Da familien klaget på dette til Fylkesmannen ventet vi med å gjennomføre vedtaket til klagesaken var avsluttet. I januar ga Fylkesmannen oss medhold, og vi besluttet å gjennomføre vedtaket.

- Har dere fortsatt som mål å gjennomføre vedtaket?

- Nå har vi som mål å komme i dialog med de pårørende.

- Har dere vurdert å omgjøre vedtaket om flytting?

- Det har ikke vært på tale å endre vedtaket, sier Johansen.

Kommunelege: Ingen risiko å flytte

Fungerende kommunelege i Eidsvoll, Hans Magnus Jonsbu, foretok fredag 24. februar en undersøkelse av Sverre Østbys helsetilstand.

I motsetning til tilsynslegen ved Bøn sykehjem, konkluderte Jonsbu med at pasienten ikke er terminal (døende).

- Det vi legger i begrepet terminal, eller døende, er at vi snakker om leveutsikter på toppen noen få dager, sier Jonsbu.

- Hvor går grensen?

- Pasienten i dette tilfellet kan leve i flere uker, og regnes da ikke som døende. Hadde vi ment at pasienten er døende, ville vi ikke flyttet ham. Slik vi ser det er det ingen risiko å flytte ham til et annet sykehjem nå, men det er jo selvfølgelig også en menneskelig side å ta hensyn til, sier Jonsbu. Han opplyser at begrunnelsen for å flytte 83-åringen er at kommunen kun kjøper korttidsplasser ved Bøn sykehjem, mens de har langtidsplasser ved kommunale Vilberg.

- Ved en korttidsplass handler det om aktiv behandling med tanke på at pasienten skal bli frisk. Ved en langtidsplass får pasienten mer pleie og lindring, og man regner ikke med at de skal ut igjen. I tilfellet med denne pasienten og hans tilstand, mener vi det er riktig å overføre ham til en langtidsplass, sier Jonsbu.

- Så det handler ikke om at det blir billigere å ha ham på kommunale Vilberg?

- Nei, dette handler i første rekke om planlegging. Korttidsplasser kjøper vi av private, fordi vi ikke har nok selv. Mens langtidsplasser vil vi disponere i «eget hus». Derfor har vi ikke langtidsplass å tilby på Bøn sykehjem, sier kommunelegen.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Kommentarer til denne saken