USA - CANADA 0-1:

Hockeystormakten Canada kom til Sotsji med det som på papiret kanskje er tidenes beste landslag i ishockey. Forrige sesongs poengkonge i NHL, Martin St. Louis, ble for eksempel kun tatt med da Steven Stamkos måtte melde forfall på grunn av skade.

Likevel var det USA som imponerte mest i gruppespillet. Canada haltet seg igjennom, mens USA spilte feiende flott ishockey og overtok favorittstempelet i turneringen i manges øyne.

I fredagens semifinale var det Canada som dominerte mot USA. Langt mer enn sluttresultatet tilsier.

- Vi sitter her nesten stumme av beundring, for det Canada leverte her, var rett og slett strålende hockey, selv om det bare ble 1-0! konstaterte TV 2s kommentator Morten Langli i sin oppsummering av kampen.

Smart samspill

Den første perioden ble dominert av Canada, ofte i regi av Sidney Crosby. 26-åringen har vært anonym så langt i OL, men var absolutt ikke det i den fartsfylte åpningsperioden mot USA.

Scoring ble det likevel ikke de første 20 minuttene.

Tidlig i andre periode fikk Canada omsider et fortjent 1-0-mål. Jamie Benn (24) hadde pucken dypt inne i USAs sone, men var ikke i posisjon til å skyte selv. I stedet sendte han en pasning i blinde bakover til venstre backposisjon, der lagkameraten Jay Bouwmeester (30) sto ledig.

Bouwmeester (30) så heller ingen gate som ledet rett på mål, så i stedet for å skyte fra blålinjen, siktet han seg inn på køllebladet til Benn med en pasning.

Pucken fant køllebladet til Dallas Stars-stjernen, som styrte den elegant i mål.

- Det er det viktigste målet jeg har scoret, sa Benn ifølge CBC etterpå.

Produserte målsjanser

USA var tre minutter senere nær ved å utligne med en kopi av Bouwmeester-trekket, men styringen ble stoppet av Canadas keeper, Carey Price (26).

Canada ledet skuddstatistikken 28-22 etter to perioder i denne intense semifinalen.

Fem minutter ut i tredje periode fikk James van Riemsdyk (24) en stor sjanse for USA, etter et framspill av Phil Kessel (26), men Carey Price sto godt plassert på første stolpe og avverget.

Canada var likevel et hakk bedre gjennom hele kampen, og vant skuddstatistikken 37-31.

Sterkere og sterkere

Som så mange ganger i internasjonale mesterskap, ser Canada ut til å finne formen i sluttspillet etter en mindre imponerende innsats i det innledende gruppespillet.

Spesielt rekken med Jamie Benn, Corey Perry og Ryan Getzlaf dominerte mot amerikanerne fredag kveld.

- Denne rekken her har vært inne i USAs sone hver gang de har vært utpå. De scoret også målet. Den kjører over USA, den rekken her, sa TV 2s Morten Langli midtveis i tredje periode.

Keeper Carey Price var spesielt fornøyd med arbeidet som ble lagt ned uten puck.

- Vår backchecking var strålende, og forecheckingen var også god. Vi prøvde å holde oss på rett side av pucken hele kampen, og det manglet ikke innsats. Vi visste at vi møtte et godt lag og fant en måte å vinne på, sa Price ifølge CBC.

Karlsson best

Sverige blir motstander i finalen, etter at «Tre Kronor» beseiret Finland 2-1 i den andre semifinalen. Stjernebacken Erik Karlsson avgjorde den matchen med et skudd fra blålinjen.

Karlsson er, sammen med USAs Phil Kessel, OLs beste poengplukker med sine åtte poeng.