(iOslo.no) I går ble fire grevlingunger berget ut under storbrannen i taufabrikken Timms reperbane på Helsfyr i Oslo. I dag fikk brannmennene Odd Arne Lande og Espen Solli den triste beskjeden om at grevlingene var avlivet.

- Dette var bare tøys. Hadde vi visst dette, hadde vi ikke gitt grevlingungene fra oss. Da hadde vi ordnet med omplassering selv, sier Solli irritert til iOslo.no.

Foreslo Langedrag
Han sier han ga klar beskjed til vedkommende som overtok de fire ungene om at alt måtte gjøres for at de skulle bli berget.

- Både Odd Arne Lande og jeg ante at dette ville skje. Jeg sa derfor tydelig ifra - faktisk veldig klart og tydelig - at alle muligheter måtte undersøkes av dem som fikk grevlingene, sier Solli.

Det er andre gang han opplever at dyr blir avlivet på denne måten etter en brann.

- Jeg foreslo Langedrag for dem. Jeg kan ikke skjønne annet enn at de måtte være villige til å overta «brann-grevlingene», sier han.

Han sier at brannmenn er opptatt av å redde alle liv - også grevlingers.

- Vi er dyrekjære folk alle sammen. Jeg hadde et håp om at budskapet skulle nå fram. Det er veldig trist at de ble avlivet, sier han.

- Ville klart seg fint
Biolog og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen Anton Krag mener grevlingungene hadde klart seg fint.

- Jeg synes avlivingen er fullstendig respektløs både over publikum og dyrene. Hva er vitsen i å redde ville dyr i nød når de bare blir avlivet? Folk flest forventer vel at myndighetene gjør de det kan for å redde dyrene. Det gjør de i de aller fleste land, men ikke i Norge, mener han.

Krag opplyser at han har sett langt mindre grevlingunger som har klart seg utmerket.

- De hadde åpne øyne, og ville klart å ta til seg flytende og sikkert også fast føde. Det handler kun om mangel på vilje, mener han.

Krag mener også at de kunne forsøkt å finne moren, slik at hele familien på fem kunne blitt omplassert.

Viltnemnda sjekket ikke parker
Anders Gimse i Viltnemnda innrømmer at man ikke tok kontakt med en eneste dyrepark.

- Vi har ikke noe system for rehabilitering av grevling. Vi har ikke hatt anledning til å ringe rundt i landet for å forespørre om sånt. Ut ifra av en dyrevernmessig vurdering ble de avlivet. Vi fikk også støtte hos Fylkesmannen. Ut ifra lovverket og de vurderinger som ble gjort så tror det var så godt det lot seg gjøre. Det var ikke så lett å komme i kontakt med organisasjoner på en søndag, sier han.

- Dere kunne vel ventet en dag?

- Vi vurderte å vente, men hadde ikke mulighet til å gjøre det, hevder Gimse.

Han innrømmer at det kanskje kan virke brutalt å avlive de fire ungene.

- Nå tok vi en vurdering i en litt presset situasjon. Grevling er det ikke noe problem å få tak i. Men vi skjønner at det var litt spesielle omstendigheter rundt disse ungene, sier han.

To telefoner - to napp
iOslo.no tok to telefoner - og fikk napp begge steder. Daglig leder Tuva Thorson på Langedrag Naturpark hadde vært meget interessert i å gi grevlingungene et nytt hjem.

- Det er bra at brannfolkene har tillit til oss. Vi kunne godt sett nærmere på den muligheten. Jeg forstår at det kan være vanskelig i en kritisk situasjon å finne en løsning, men alle bør jobbe for å finne løsninger når det gjelder å berge liv. Langedrag er et sted som ønsker særlig å vise dette med dyr og mennesker i nærkontakt. Det hadde vært absolutt vært interessant for oss, sier hun.

Også Namsskogan Familiepark i Trøndelag kunne vært interessert i grevlingungene.

- Hadde det vært et prosjekt med en viss sjanse for å lykkes, så hadde vi gjort det. Nå har vi bare én grevling her, etter at den andre døde av alderdom i vinter, sier parkleder Turid Bredesen til iOslo.no.

Hun understreker at hun ikke vet nok om grevlingungene til å overprøve Viltnemndas avgjørelse om å avlive dem.

Les flere saker fra iOslo.no.