Gå til sidens hovedinnhold

Vi spiser 200 pølser hver i året

Ola Nordmann er en hund etter hot dog. TV 2 Nettavisen har grillet pølsemakerne for finne ut hva pølsene inneholder. Stemmer ryktene om innvoller og annet griseri?

Nordmenn er blant de som spiser mest pølser i hele verden. Vi spiser pølser på bensinstasjoner og kiosker nesten tre ganger i uka, i gjennomsnitt. I tillegg kommer alle pølsene vi konsumerer innenfor husets fire vegger.

10 kilo pølser hver
I løpet av ett år spiser hver nordmann i snitt 10 kilo pølser. Regner vi det om til grillpølser, skulle det bli om lag 200 grillpølser til hver eneste nordmann.

- Vi selger omlag fem-seks kilo pølser pr. nordmann i året, og har med det litt under halvparten av pølsemarkedet i Norge. Gilde selger desidert mest til dagligvaremarkedet, forteller Ragnhild Solheim, utviklingsdirektør hos Gilde AS.

Hva inneholder pølser?
- Hva inneholder egentlig disse pølsene som nordmenn er blitt så glade i?

- En standard Gilde grillpølse inneholder storfe- og svinekjøtt, melk, potetmel, salt, pepper, muskat og ingefær, antioksidant og konserveringsmiddel. Kjøttandelen er 55 prosent, mens fettandelen ligger på 18 prosent, forklarer Solheim.

- Så skrekkhistorier om pølseprodusenter som putter alle mulige deler fra dyret inn i pølsene - stemmer altså ikke?

- Nei, vi holder oss til standard kjøttsortering og blander sammen for å få den rette smaken, sier utviklingssjefen.

Dermed kan vi puste lettet ut. Det lengste utviklingsdirektøren kan strekke seg når det gjelder innholdsdetaljer vi helst ikke vil lese, er at de bruker noe hodekjøtt fra dyrene. Men det dreier seg om kjakepartiet.

Selger 40 mill. pølser
Administrerende direktør Morten Emanuelsen hos Leiv-Vidar Pølsefabrikk på Hønefoss forteller at de på årsbasis selger om lag 40 millioner pølser til nordmenn.

- Vi konsenterer oss mest om kiosk- og bensinmarkedet, der vi har om lag 50 prosent av markedet. Folk vil ha pølser i alle varianter, men den senere tiden har ostepølsen seilt opp som en favoritt, forteller Emanuelsen.

Lettvint mat
- At vi nordmenn spiser mye pølser er en kombinasjon av flere ting. For det første er kvaliteten på norske pølser veldig god. Og pølsene har fått en fremtredende plass i kioskene. I tillegg er vi en nasjon som er oppfostret med matpakken, mens man i utlandet er vant til å gå ut og spise varm lunsj. Dermed er nordmenn mer åpne for å spise en pølse i farta, i stedet for å fortære en tung lunsj, sier Emanuelsen.

Høy kvalitet
- Pølsene våre er basert på gode, norske kjøttvarer. Vi har rent kjøtt i pølsene og har en fettandel på mellom 15 og 18 prosent. Hva som er lov å putte inn i pølsene er definert på forhånd av norske myndigheter, forklarer Leiv-Vidar-direktøren.

Historier om at enkelte norske pølser inneholder mye rart, avfeier Emanuelsen som sludder og pølsevev¿

- Det er bare tull fra ende til annen. Jeg vet at det verserer en del sånne rykter om norske pølser fra tid til annen. Men det stemmer ikke. Hos oss bruker vi rene kjøttråvarer. Får en pølseprodusent et rykte om dårlige produkter, er det kroken på døra. Derfor er det viktig å beholde stempelet som leverandør av pølser av høy kvalitet, sier Morten Emanuelsen hos Leiv-Vidar Pølsefabrikk.

Kommentarer til denne saken