Gå til sidens hovedinnhold

Vi tenker best med magen

Rasjonalitet er vel og bra i små avgjørelser. Men forskning viser at i de store valgene er det magefølelsen som teller.

En ny nederlandsk undersøkelse viser at vi velger best i store spørsmål når vi legger den rasjonelle tanken vekk og stoler på magefølelsen, skriver forskning.no. Ifølge en artikkel i New Scientist blir bevisstheten forvirret når variablene blir for mange.

De som derimot legger rasjonaliteten til side, og lar underbevisstheten ta kontrollen, kommer frem til bedre avgjørelser.

I Nederland ble 80 studenter bedt om å ta avgjørelser av ulik karakter. Halvparten skulle tenke med hodet, mens den andre halvparten skulle tenke med «magen».

Undersøkelsen viser at rasjonelle valg fungerer bra når du skal ta valg i hverdagen, som valg av sokker og middag. Når det nye huset skal kjøpes, bør du derimot ikke tenke alt for mye.

- Når det gjaldt enkle valg som kjøp av grillvotter eller sjampo ble folk mest fornøyd med avgjørelsene hvis de hadde vurdert alternativene bevisst. Men så snart valget var mer komplisert, for eksempel ved et huskjøp, ledet for mye tenking til feil valg. Ble bevisstheten derimot fullt opptatt med å løse oppgaver, fikk underbevisstheten fritt vurdere all informasjonen, og deltagerne traff et bedre valg, sier forsker Ap Dijksterhuis ved University of Amsterdam til New Scientist.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken