Gå til sidens hovedinnhold

- Vi tenker på våre kolleger

Israels ambassade i Oslo er bekymret for de stadige forsøkene på å ramme jødiske mål i utlandet.

Denne uken har det vært flere anslag mot israelske diplomater ulike steder i verden. Mandag ble en israelsk diplomatfrue skadd i New Delhi, India da bilen hennes eksploderte på vei til barnehagen for å plukke opp barna.

Omtrent samtidig ble et attentat avverget i Tbilisi i Georgia da israelske diplomater fant en bombe under en ambassadebil.

Påfølgende dag ble tre iranere i Bangkok i Thailand pågrepet etter at en bombe eksploderte i sentrum av byen. Thailandske myndigheter sier anslaget var rettet mot israelske diplomater.

- Vi tenker selvfølgelig på kollegene våre som har vært igjennom noen tøffe dager. Vi håper at den skadde diplomatkona blir bra igjen, og at ingen får varige psykiske mén av dette heller, sier pressetalskvinne ved den israelske ambassaden i Oslo, Hildegunn Hansen, til Nettavisen.

- Trusselen er høyst reell
Den israelske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere overfor Nettavisen om sikkerhetsberedskapen deres har blitt høynet i etterkant av anslagene. Men Hansen sier trusselen mot israelsk ambassadepersonell rundt om i verden er høyst reell.

- Dette viser igjen at trusselen mot israelske mål er reell. Men det er også viktig å huske på at dette ikke bare er en trussel mot israelske mål. Vi ser at iranskstøttede terrornettverk er et problem for mange land i Midtøsten, og ikke minst for iranske opposisjonelle i utlandet, sier Hansen.

Hansen understreker at det finnes rapporter om at Iran også gir aktiv støtte til den syriske presidenten Bashar al-Assad, som fører en krig mot egen befolkning.

- I dette perspektivet er det selvfølgelig skremmende å tenke på at det iranske regimet snart kan være i besittelse av atomvåpen, samt raketter som kan bære atomstridshoder som har rekkevidde godt inn i Europa. Israel deler denne bekymringen med mange andre land i Midtøsten, og det internasjonale samfunnet har nå begynt å forstå alvoret bak Irans atomprogram, sier hun.

Flere tidligere angrep
Videre trekker Hansen fram tidligere angrep mot israelske mål i utlandet, deriblant angrepet mot Israels ambassade i Buenos Aires, Argentina, i 1992 med cirka 30 drepte, samt angrepet mot den jødiske menigheten i samme by to år senere. 80 mennesker ble drept i anslaget. Begge angrepene har senere blitt koblet til elementer som knyttes til Iran.

Selv om det ikke er bekreftet, kan mye tyde på at anslagene mot israelske diplomater i India, Georgia og Thailand kan spores tilbake til Iran.

- Angrepene de siste dagene må derfor sees i sammenheng med stadige iranske forsøk på å ramme israelske og jødiske mål i utlandet, blant annet gjennom Hizbollah, sier Hansen.

- Gjengjeldelsesaksjon
Utenrikspolitiske analytikere har uttalt at angrepene mot israelske diplomater kan ha vært en gjengjeldelsesaksjon for et attentat mot en iransk atomforsker i Iran i forrige måned. Iran var da raskt ute med å legge skylden på Israel, noe Israel benekter.

- Det er nærliggende å tenke at det er relatert til Iran og at det er en form for gjengjeldelse for de attentatene, som i hvert fall iranerne mistenker Israel for å stå bak, på iransk personell som er involvert i det kjernefysiske programmet, uttalte utenrikspolitisk forsker og kommentator Helge Lurås til Nettavisen tidligere denne uken.

Lurås mistenker at både Israel og Iran benytter seg av stedfortredere i attentater, slik at aksjonene ikke kan spores direkte tilbake til deres egne regjeringer.

- Mossad (israelsk etterretning) benytter seg antakelig av iranske motstandsgrupper, sannsynligvis av kurdisk opprinnelse, mens Iran benytter seg trolig av grupper relatert til Hizbollah i Libanon, som muligens har et nettverk av operatører flere steder i verden.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken