Gå til sidens hovedinnhold

-Vi trenger øyeblikkelig hjelp

Mikhel Saakashvili anklager Russland for nedslakting av sivile.

Partene er fortsatt langt unna en fredsavtale, melder CNN.

- Brutalt angrep
Den georgiske presidenten sier at Russland har startet et brutalt angrep på sivilbefolkningen i landet.

- Det som skjer nå er en krigsforbrytelse. Det er et brutalt angrep fra Russlands side. Nesten 100 prosent av dødsfallene er sivilister, sier Mikhel Saakashvili til BBC.

Han sier nå at landet trenger hjelp til å stoppe det han kaller en russisk invasjon.

- Vi trenger øyeblikkelig hjelp. Vi må stoppe den russiske invasjonen på georgisk jord, sier Saakashvili, til den engelske TV-kanalen.

Internasjonalt press
Frankrike, som har EU-formannskapet dette halvåret, la lørdag kveld fram et forslag til en plan for å få til en våpenhvile. I planen forutsettes det at både Russland og Georgia trekker tilbake styrkene sine. Det internasjonale presset øker nå på Russland til å trekke seg tilbake.
- EU krever en øyeblikkelig våpenhvile... videre bruk av militær aktivitet kan påvirke (EUs) forhold med Russland, skriver EU i en pressemelding, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den franske regjeringen vil nå sende utenriksminister Bernard Kouchner til det kriserammede området for å fremme president Sarkozys forslag til fredsavtale, melder nyhetsbyrået sent lørdag kveld.

Disproporsjonal krigføring
- Russlands svar har så langt vært disproporsjonal i forhold til hvilken trussel de mener de var utsatt for, skal en amerikansk talsmann ha uttalt under en pressekonferanse, melder Reuters.
USA jobber nå for at krigføringen mellom Georgia og Russland skal opphøre, og at begge parter legger ned våpnene.

Georgiske styrker er nå i gang med å trekke seg tilbake fra Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali. President Mikhail Saakasjvili har beordret troppene ut av området og ber om at kjempingen i utbryterrepublikken stanses. Russiske styrker har satt i gang en ny offensiv mot byen, melder Reuters.

Putin til Nord-Ossetia
Så mye som 30.000 flyktninger skal ha tatt seg inn i Nord-Ossetia siden fredag morgen, melder Reuters.

Russlands statsminister Vladimir Putin er nå landet i byen Vladikavkaz i Nord-Ossetia, for å diskutere den store pågangen av krigsflyktninger som strømmer over landegrensene. Han forlot OL-byen Beijing lørdag ettermiddag.

På en TV-sendt pressekonferanse oppfordret Putin georgiske styrker om å umiddelbart stoppe angrepene i Sør-Ossetia, melder Reuters.

- Russlands handlinger i Sør-Ossetia er fullstendig lovlige. Vi anmoder Georgiske myndigheter til å umiddelbart stanse angrepene mot Sør-Ossetia, sier Putin.

Statsministeren sa også at Georgia måtte slutte å bryte våpenhvilen og respektere de russiske innbyggerne i Sør-Ossetias rettigheter.

- Folkmord
Den tidligere presidenten uttaler at situasjonen i utbryterrepublikken er dramatisk, og beskriver det som skjer nå som et folkemord.

- Det som skjer der er folkemord, sier den russiske statsministeren ifølge Reuters. Les også: Bush og Putin i samtaler

Forskjellige tall
Det har kommet inn forskjellige tall på hvor mange sivile som så langt har mistet livet i konflikten. Presidenten i Sør-Ossetia, Eduard Kokoity, melder at 1400 mennesker er drept. Russlands ambassadør i hovedstaden opplyser at dødstallet på sivile skal være 2000. Det georgiske sikkerhetsrådets sekretær sier at de sammenlagte tallene for militære og sivile liv er 100.

- Farlig eskalering
USAs president George Bush sier at Russlands angrep på byer i Georgia, langt unna Sør-Ossetia, markerer en 'farlig eskalering' i krisen, og ber nå om at bombingen må avsluttes med umiddelbar virkning. Russlands statsminister skal ha svart Bush med at den eneste løsningen er at Georgia trekker seg ut av Sør-Ossetia og Tskhinvali.

Amerikanske myndigheter tror og håper at krisen kan løses uten videre kamphandlinger, skriver Reuters.

Ifølge Russiske myndigheter har de nå tatt over kontroll av Tskhinvali, noe som Georgiske myndigheter bestrider. Samtidig kommer det rapporter om at bevæpnede styrker i Abkhazia, et annet prorussisk område i Georgia, gjør seg klar til å åpne en ny front mot Georgiske styrker.

Les også: Frivillige strømmer til Sør-Ossetia

Fredsavtale
Delegasjoner fra EU, USA og Nato reiser nå til Tbilisi for å fremforhandle en fredsavtale i konflikten i Sør-Ossetia, sier Englands forsvarsminister Des Browne.

Frankrike, som har EU-formannskapet dette halvåret, la lørdag kveld fram et forslag til en plan for å få til en våpenhvile. I planen forutsettes det at både Russland og Georgia trekker tilbake styrkene sine. CNN melder at det er lite som tyder på at partene vil slutte fred.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer