Gå til sidens hovedinnhold

- Vi vet ikke hvordan brannen startet

Sterk opplevelse for statsminister Erna Solberg (H) da hun fikk se brannruinene.

LÆRDAL/OSLO (NTB/Nettavisen): - Vi har en rimelig klar oppfatning av hvor brannen startet, sa politiets innsatsleder Åge Løseth på en pressekonferanse i Lærdal mandag ettermiddag

Løseth ønsket imidlertid ikke å si hva beboerne i det aktuelle huset har fortalt til politiet.

- Vi er ikke noe nærmere en brannårsak nå, sa han.

- Mellom 50 og 70 hjemløse
Kommunen anslår nå at mellom 50 og 70 personer er blitt hjemløse etter brannen.

I tillegg til at 13 primærhus har brent ned, er opp til et tosifret antall hus ubeboelige. 40-50 personer står uten et hjem.

– Mandag fikk vi vite at mange hus også er ubeboelige, blant annet fordi de har fått brann- og røykskader eller vannskader og har mistet strømmen. Det totale antallet hjemløse ligger nok nærmere 50-70 personer, sier presseansvarlig Odd Helge Brugrand til NTB.

Han understreker at tallene er usikre.

Kan koste 150 millioner kroner
Forsikringsbransjen tror at skadene etter den voldsomme brannen i Lærdal kan koste opptil 150 millioner kroner.

- Ut fra det vi har sett her i Lærdal, ut fra de vi har snakket med og ut fra skader vi har fått innrapportert mens vi har vært her, mener vi at vi må oppjustere anslaget, kanskje opp mot så mye som 150 millioner kroner, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til TV 2.

Han utdyper at det ikke bare er bolighus som er rammet av storbrannen, men også næringseiendommer, Telenors sentral og strømstasjonen. Kostnadene vil derfor ligge nærmere 150 millioner kroner enn 100 millioner kroner, mener Irgens.

Samtidig forsikrer han at norsk forsikringsbransje har evne til å bære kostnadene.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe dem som er skadelidende. Vi har allerede begynt å betale ut penger til dem som har mistet alt, som trenger nødhjelp og klær og et midlertidig sted å bo. Dette arbeidet vil fortsette i dagene, ukene og månedene som kommer, sier Irgens.

Følg NTBs direkterapportering fra Lærdal:

HTML EMBED

Fem etterforskere fra Kripos er på plass i Lærdal, og ytterligere 10 lokale tjenestemenn er satt på saken, i oppdraget med å finne brannårsaken.

- Kripos hjelper oss med både taktisk og teknisk etterforskning. Den tekniske etterforskningen er knyttet til å begynne arbeidet i branntomten. Vi har foreløpig ikke gått inn, men jeg regner med at vi begynner i løpet av ettermiddagen, sa Løseth på pressekonferansen i ettermiddag.

- Hvor vanskelig er det å finne brannårsaken?

- Det er veldig nedbrent der borte. Det betyr ikke at det er umulig. Vi har hentet inn det beste som finnes på dette området. Finnes det svar, så finner de det, sa innsatslederen.

Løseth bekreftet at de er i gang med avhørene. De vil fortsette mandag kveld og i dagene som kommer.

Han ber folk notere seg hva de så den fatale kvelden, slik at de husker ting bedre når de eventuelt blir avhørt senere.

Les også: Lærdal: Alt om storbrannen
Les også: Se storbrannens herjinger

Her er siste nytt:

* Brann blusset opp i Lærdal natt til tirsdag. Mannskapene på stedet slukket brannen raskt med et vanlig brannslokningsapparat.

* Mandag ettermiddag har nødaggregater gitt nesten alle i Lærdal strømmen tilbake. På sin hjemmeside ppfordrer kommunen innbyggerne til å bruke minst mulig strøm.

* Tirsdag starter skole og barnehage opp som normalt igjen.

* Politiet vet foreløpig ikke noe om brannårsaken, men de har en rimelig klar oppfatning av hvor brannen startet.

* Kong Harald og dronning Sonja reiser til Lærdal på torsdag, opplyser Slottet.

* Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skrev i en rapport i april i fjor at det brannforebyggende arbeidet i Lærdal og Årdal ikke har vært tilfredsstillende, skriver Bergens Tidende.

* Sykehuset i Lærdal har behandlet rundt 450 pasienter. 272 personer har vært innlagt med røykskadens, og to personer har fått alvorlige røykskader, ifølge NRK.

* Statsminister Erna Solberg besøker Lærdal. Solberg har besøkt sykehuset, skolebarn, sett på brannruinene og møtt brannfolkene som jobbet under brannen.

23 hus ble totalskadet
23 hus ble totalskadet i storbrannen i Lærdal natt til søndag, derav 16 bolighus.

Sykehuset i Lærdal opplyser mandag at de har behandlet rundt 450 pasienter, mens 272 personer har vært innlagt med røykskader.

Bare fem av røykskadepasientene er fortsatt innlagt på sykehus. NRK meldte tidligere at to personer hadde fått alvorlige røykskader, men dette tilbakevises av Helse Førde.

400 husstander er fortsatt uten strøm, men mobildekningen er delvis tilbake og det er satt opp gratis trådløst nett.

Preget Erna ved brannruinene
Mandag besøkte statsminister Erna Solberg (H) Lærdal. Det ble et sterkt møte for vår ferske statsminister, som var tydelig preget da hun fikk se brannruinene.

Solberg besøkte også Lærdal sykehus, møtte brannofre og skolebarn.

- Det er viktig for meg å takke alle de som gjorde en innsats for at brannkatastrofen ikke ble en menneskelig katastrofe, ved tap av menneskeliv. Brannen hadde en eksplosjonsartet utvikling. Voldsomt mange bidro til å begrense skadeomfanget og ikke minst hjelpe de som ble rammet, sa Solberg til pressen mandag morgen.

Les mer:- Takker alle for innsatsen

Kripos er på plass
Etterforskere fra Kripos er nå også på plass i Lærdalsøyri. Nå venter de på ytterligere forsterkninger før etterforskningen av katastrofebrannen er i full gang.

De første Kripos-mannskapene kom til Lærdal søndag kveld, og flere var ventet dit i løpet av mandagen, opplyser politiet i Sogn og Fjordane til NTB mandag morgen.

Det lokale politiet har bedt om både tekniske og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos.

- Nå er det oppstart av etterforskningen som står øverst på dagsordenen, sier operasjonsleder Inge Værøy idet lokalsamfunnet i Lærdalsøyri tar fatt på den første uka etter brannen som i helga la store deler av det i ruiner.

Mette-Marit: - Tenker på de som er rammet
Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon føler også med de som er rammet.

- Ja, vi har selvfølgelig registrert det. Det er jo en stor hendelse for hele Norge. Vi er veldig imponert over det arbeidet som har foregått i lokalsamfunnet der oppe og se at folk nå virkelig stiller opp for hverandre. Det er veldig flott å se. Og så tenker vi jo veldig på de som har blitt rammet, sier kronprinsesse Mette-Marit til pressen, etter å ha deltatt på utdelingen av prisen Årets forbilde i Oslo mandag.

- Vi satt og så på nyhetene i går sammen med barna og det gjør inntrykk både på store og små, legger hun til.

- Har kronprinsparet noe budskap til de som er i Lærdal og står på i forbindelse med denne brannen?

- Vi har jo fulgt det tett, og det er jo en forferdelig hendelse og en forferdelig brann, men samtidig så må jeg jo si at jeg har blitt veldig imponert, og vi har alle blitt imponert, over den innsatsen som er blitt gjort. Selvfølgelig blant de som jobber direkte i redningstjenestene, men også fra det lokale miljøet i Lærdal hvor alle har stilt opp og hvor alle har hjulpet til med slukningsarbeidet, og alle har forsøkt å legge til rette og stille opp for hverandre. Og jeg tenker at det er litt av limet, og det som er viktig i et lokalsamfunn, sier kronprins Haakon på spørsmål fra Side2.

Største brann på 45 år
Politiet har så langt ingen formening om hvordan eller hvorfor brannen i Lærdalsøyri startet. Etterforskningen kan bli svært krevende og vanskelig. Det har bare vært én brann i Norge av samme størrelse siden andre verdenskrig – i Tromsø i 1969.

En krigssone var også det begrepet ordfører Jan Geir Solheim måtte gripe til da han skulle karakterisere sitt inntrykk av sentrum av bygda etter at flammene var under kontroll.

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet. Politiet betegner det nærmest som et under at ingen menneskeliv gikk tapt.

Kripos' bidrag kan bli redusert eller økt, helt avhengig av de løpende behovene lokalt, ifølge seniorrådgiver Ida Dahl Nilssen i Kripos.

- Det er for tidlig å si allerede nå hvilke vanskeligheter og utfordringer etterforskerne står overfor. De har så vidt begynt å skaffe seg et oversiktsbilde, sier pressetalsmann Nils Erik Engen i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Rundt 400 husstander i Lærdal mangler fortsatt strøm. Det vil ta minst et par dager før det vil være ordinær strømtilførsel igjen, melder TV2.

Les også: Dagslyset blottlegger en katastrofe
Les også: - Jeg har selv vært og knust dører og fått ut folk

Nitide undersøkelser
Parallelt med nitide, tekniske undersøkelser i brannruinene skal politiet nå avhøre vitner og jobbe med andre spor for å forsøke å ta rede på hva som var brannårsaken.

Kripos har ekspertise på å tolke brannruiner, blant annet for å finne arnested og hva som antente først, for eksempel det elektriske anlegget eller en eller annen form for brennbar væske.

- Vi opprettholder beredskap, med mannskaper fra politiet, brannvesenet, Røde Kors og Sivilforsvaret og skal vurdere i løpet av dagen om flere av innbyggerne i bygda skal få flytte tilbake til hjemmene sine, sier Værøy.

Statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) reiste søndag ettermiddag til Lærdal. De og drar mandag morgen videre til Lærdalsøyri for å se den brannherjede bygda med egne øyne, og for å møte både brannmannskap og folk som er rammet.

Mandag formiddag besøkte Erna Solberg Lærdal sykehus.

Statsministeren roste ordfører Jan Geir Solheim i Lærdal for hvordan han og kommunen har håndtert krisen.

Se video av brannen her:

HTML EMBED

Gradvis normalisering
Selv om det vil ta lang tid før situasjonen i bygda er normalisert, var det mandag morgen visse tegn til at normaliseringsprosessen så vidt var i gang. Mobildekningen i sentrum var oppe igjen, etter at Telenor fikk implementert sin provisoriske nødløsning, og det blir tatt i bruk aggregater for å skaffe strøm, ifølge Værøy.

- Denne infrastrukturen er delvis tilbake, sier han.

På det meste måtte 310 innbyggere rømme hjemmene sine som følge av katastrofebrannen. Værøy har ikke nøyaktige tall på hvor mange som fortsatt er evakuert.

Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, gruer seg til mandagen når flere av de evakuerte familiene får se hva som har skjedd med hjemmene deres.

- Jeg gruer meg til det. Jeg gruer meg til at barn får se at hjemmet er borte og at familiene ser at hjemmet er nedbrent, sier han til NTB.

- Kunne sendt større styrker
Brannvesenet i Bergen kunne sendt større mannskaper til Lærdalsøyri. Men dårlig kommunikasjon gjorde at de ikke visste omfanget.

- Vi hadde ikke oversikt, sier brannsjef i Bergen, Johnny Breivik, til NRK.

Han kaller situasjonen kaotisk og sier mangelen på informasjon gjorde det vanskelig å vurdere behovet for hjelp.

I løpet av natten sendte brannvesenet i Bergen inn 12-13 personer og en liftsnorkel.

Brannvesenet i Sogn og Fjordane og brannvesenet i Bergen bruker ulike frekvenser på sambandet. Det gjorde det vanskelig å kommunisere.

Det nye nødnettet, som skal være på plass innen utgangen av 2015, skal gjøre det lettere for de ulike nødetatene å kommunisere med hverandre. (©NTB)

Les også: - Jeg har ikke sett noe lignende på mine 30 år som brannmann
Les også: Jeanette (28) fikk glødende klumper over seg
Les også: - I natt har det vært mange helter
Les også: - Situasjonen i Lærdal er under kontroll

Kan koste 100 millioner
Forsikringsbransjen tror at skadene etter den voldsomme brannen i Lærdal kan komme opp langt over 100 millioner kroner.

- Regner vi med at et hus koster et sted mellom tre og fire millioner kroner å bygge opp, er vi oppe i over 60 millioner kroner, bare på de 16 bolighusene som brant, sier informasjonsdirektør Jon Berge i forsikringsselskapet If sier til Dagsavisen.

I tillegg kommer skader på næringsbygg, innbo og erstatning for andre skader. Erfaringsmessig er det heller ikke sikkert at alle de rammede har innboforsikring.

Gjennom natt til mandag holdt et samlet mannskap på 70 fra politi, brannvesen og sivilforsvaret vakt ved sperringene ettersom det fortsatt er fare for oppblussing på grunn av temperatur og vindforhold. Vaktholdet blir opprettholdt mandag.

400 til legesjekk
Totalt 400 personer har vært inne til vurdering ved Lærdal sjukehus i forbindelse med storbrannenl, opplyste Helse Førde søndag ettermiddag.

Av disse har rundt 100 fått behandling ved Lærdal og andre sykehus.

Nær 50 personer er søndag ettermiddag til behandling ved sykehusene i Lærdak, Førde og Voss.

Rundt 100 personer er søndag behandlet for å ha pustet inn røyk. De fleste av disse har lettere røykskader. Av de 48 som var under behandling søndag ettermiddag var 35 pasienter overført fra Lærdal sykehus til sentralsykehuset i Førde. Fire ble sendt til Voss.

- Vondt å se katastrofen hjemme
Brannen har rammet mange, og preger særlig Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete, som bor i kommunen.

Søndag morgen uttrykte hun sin medfølelse til de rammede på sin Facebook-side.

- Det er vondt å være langt unna familien og se katastrofen som har utviklet seg hjemme i Lærdal. Jeg tenker på alle som er rammet og har mistet hus og hjem, og håper ingen er alvorlig skadet, skriver Navarsete.

Hun ba folk i hjembygda om å ta vare på hverandre.

Navarsete, som befinner seg i USA med Stortingets utenrikskomité, er gift med varaordføreren i Lærdal, Lars Petter Nesse.

- Jeg er imponert over alle som har stilt opp og gjort en formidabel innsats i slukningsarbeidet og for å sikre at folk ble evakuert i tide fra infernoet på Lærdalsøyri i natt. Alle redningsetater og frivillige fortjener en stor takk fra oss alle, skrev hun også.

Les mer: - Vondt å se katastrofen hjemme i Lærdal

Kommentarer til denne saken