Gå til sidens hovedinnhold

Videoene politiet frykter

Blodige videoer som dette, skaper ny kriminalitet blant ungdom.

På nettet florerer det med voldelige videoer som er filmet og lagt ut av ungdommen selv. Nylig ble en slåsskamp på Malakoff videregående skole i Moss publisert på nettet.

Den enkle og raske distribusjonen på Internett har bidratt til å skape en ny type kriminalitet.

- Tilgjengeligheten gjør at vold og voldshandlinger blir mer normalisert. Det blir underholdning, og så lenge det blir latter og moro av det så er det farlig. All forskning viser at vold avler vold, sier politibetjent Berit Michelet ved Asker og Bærum politidistrikt til Nettavisen.

Ta debatten om videovold i Veggavisen

- Flaks ikke dødsfall
Michelet jobber mye opp mot ungdomsmiljøet. Hun er bekymret over det hun ser.

- Den brutale virkeligheten kommer mye nærmere, og det gir en mye større effekt, dessverre. De virkelige stygge tingene har vi heldigvis sluppet å se, men det er bare flaks at de episodene vi ser på film ikke ender med dødsfall, sier Michelet.

Hun mener voldsvideoene kan få enkelte ungdommer til å tro at folk tåler det uendelige.

- Slåsskamper har det alltid vært, men det ble ikke vrengt ut for hele verden, hvordan man slåss og brutaliteten. Om man tror at et menneske tåler 10-12 slag i hodet, så tar man virkelig feil, sier politibetjenten.

- Er ikke en spillefilm
Ifølge fagbladet «Norsk Politi» er publisering av voldsovergrep ofte i seg selv driveren til å utøve vold.

- Jeg får en følelse av at en del ungdommer ikke klarer å ha et virkelighetsbilde av dette. Dette er en ekte virkelighet vi snakker om, og ikke en spillefilm, sier Michelet til Nettavisen.

På enkelte videoer står til og med ungdom og jubler over at andre blir banket opp.

- Det å stå og juble over at noen blir sparket i magen og banket opp, det er spesielt. Jeg skjønner ikke hva som driver dem, sier politibetjenten.

Hun tror de fleste vil ta avstand fra slike voldsepisoder, men få melder likevel ifra.

- Alle tar kanskje egentlig avstand, men gjør ingenting. Det er det verste, sier Michelet.

- Gatas justis råder
Men det er ikke bare voldsvideoer som spres på nettet, men også uønskede bilder og stygge kommentarer om andre.

- Senest fredag fikk jeg en telefon fra en skole i Akser og Bærum om to fotografier som var blitt lagt ut. Man var avfotografert og det var ikke noe man var interessert i, forteller Michelet.

Stadig vekk dukker det opp saker hvor noen er filmet eller fotografert i en eller annen sammenheng som man ikke ønsker. Mørketallene er derimot store.

- Det er veldig få straffesaker vi får i forhold til mørketallene. Det har nok med at man trykker kortene tett til brystet, og håper at de voksne ikke får vite det, sier Michelet.

På blogger og i gjestebøker foregår det dessuten mye mobbing, der utseende og lignende kommenteres.

- Det er gatas justis som råder her. Jeg tror problemet er mye større enn vi aner. Man har ikke lyst til at voksne og politiet skal vite det, sier Michelet.

- Innhentet av fortiden
Hun påpeker at det for mange kan bli kjedelig å bli voksen på grunn av bildene og videoene som er blitt spredd på nettet i ungdomstida.

- Jeg tror nok en del kommer til å bli innhentet av sin egen fortid når de blir voksne. Man aner ikke konsekvensen av at fortiden vil følge en på en helt annen måte enn det tidligere generasjoner har måttet forholde seg til. Man må forstå at bordet fanger, for det blir liggende, sier Michelet.

Dersom man for eksempel en gang skal ha en samfunnsviktig jobb, hvor man blir mye eksponert, kan det fort blir problematisk dersom noen motstandere finner uønskede videoer på nettet.

-Foreldre på banen
Michelet mener de voksne bør ta mer ansvar.

- Det er de voksnes ansvar å lære opp ungdommen. Trenger egentlig en gutt og en jente på 15-16 år en videoopptaker på telefonen sin? Bør det innføres en aldersgrense for å legge inn ting på nettet? undrer politibetjenten.

Hun ber foreldre snakke med barna sine om etikk.

- Det å snakke med barna om etikk er viktig. Foreldre bør holde seg orientert om sidene barna er inne på, og gjøre det til et samtaleemne hjemme, sier Michelet.

Ungdom vil holde tett

Som Michelet sier så bekrefter ungdommen selv at de holder tett om det de ser på nettet.

Fire tiendeklassinger ved Ringstadbekk ungdomsskole sier til «Norsk Politi» at de neppe vil fortelle det til voksne om de finner sider der folk blir eksponert mot sin vilje.

De fire forteller om en slåsskamp på skolen der mange stod rundt og filmet med mobilkameraene sine.

- De to fikk ordnet opp seg imellom med hjelp fra politiet. Men det blå slått hardt ned på at folk stod rundt og ropte «mer blod», sier Marit Dugstad.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken