Gå til sidens hovedinnhold

- Viktig at Saddam ikke er drept

- Hvis meldingene er riktige, er det viktig at Saddam Hussein er arrestert og ikke drept, sier Espen Barth Eide til TV 2 Nettavisen.

Espen Barth Eide er forskningsleder ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt.

- Dersom det er riktig at Saddam Hussein er tatt, vil det være en sjelden seier i et ellers ganske dystert Irak for USAs del. Det er også et viktig poeng at han er arrestert og ikke drept, sier Barth Eide til TV 2 Nettavisen.

Folkets mulighet for oppgjør

- Grunnen til det, er jo at det gir en mulighet for at irakerne selv kan ta et oppgjør med ham og hans terrorregime gjennom en rettssak, poengterer NUPI-lederen ved avdeling for internasjonal politikk.

Barth Eide tar forbehold om at det faktisk er den styrtede irakiske lederen som er arrestert, og understreker at han vil vente på en bekreftelse fra fra offisielt hold før han utdyper konsekvensene nærmere.

- Moralsk oppstiver

Men han er ikke i tvil om hvilken betydning dette vil ha for USA, hvis Saddam faktisk er tatt til fange.

- Det vil være en skikkelig moralsk oppstiver, og vil fremstå som en sjelden seier i et ellers ganske dystert Irak for USAs del. Det vil bli brukt for alt det er verdt av amerikanerne, fastslår Barth Eide.

Skyggen fra fortiden mindre
Mange irakere har nok også vært bekymret for at Saddam Hussein kunne komme tilbake til makten i Irak.

- Skyggen fra fortiden vil bli noe mindre. Men det betyr jo ikke at ikke en annen diktator kan komme og gjøre det. Det er for øvrig også viktig å huske at mange av de som kjemper mot koalisjonen i Irak, ikke gjør det i Saddam Husseins regi. De arabiske krigerne har lite med Saddam Hussein å gjøre, påpeker Barth Eide.

- Det er folk som er motstandere av både Saddam Hussein og USA, understreker Barth Eide.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå