Gå til sidens hovedinnhold

- Viktig med norsk anerkjenning

Jo flere land som anerkjenner Kosovo, jo tryggere blir regionen, sier avisredaktør til Nettavisen.

Kosovos befolkning håper nå at flere land gjør som Norge og anerkjenner landets uavhengighet.

For hvert land som har anerkjent Kosovo, har albanerne tatt en liten fest denne uka. Det er det god grunn til, mener Agron Bajrami, sjefredaktør i Kosovos største avis Koha Ditore, til Nettavisen.

- Jeg så nettopp at Norge har sagt de vil anerkjenne Kosovo. Jeg tror det er veldig viktig. Ikke bare for oss her i Kosovo, men i hele regionen. Vi forventer at så mange land som mulig anerkjenner Kosovo. Uavhengighet er en ting, men uten anerkjenning vil ikke vår erklæring ha gyldighet. Nå er det viktig å bruke momentum for at denne prosessen kan bli så smertefri som mulig, sier Bajrami.

Håper på 100 land
Statsminister Hashim Thaci har sagt at han vil at 100 land vil komme anerkjenne landet. Bajrami tror rundt 45-50 er mer realistisk. Onsdag ble Kosovo anerkjent av Tyskland og Østerrike, og Norge signaliserte at anerkjennelse vil komme snart.

Men anerkjenning er kontroversielt. Serbia, Russland går sterkt imot, men også Spania har foreløpig nektet å anerkjenne Kosovo.

Også Kina er imot, noe som betyr at Kosovo med det første kan se langt etter å bli et fullverdig FN-medlem.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beklager at det ikke har latt seg gjøre å få på plass en internasjonal enighet om Kosovos status.

Vil ha stabilitet
Bajrami sier anerkjenning vil bidra til å øke stabiliteten hele region.

- Dette er viktig, ikke bare for Kosovo men for Makedonia, Bosnia-Hercegovina og hele region. Det er ingen vei tilbake for oss. Dette var koordinert med det internasjonale samfunnet. Alle må forstå at formålet er en stabil region. Det må serberne også forstå, at dette ikke er en handling som albanerne gjør mot dem, sier Bajrami.

Men det er nettopp Kosovos omtrent 190.000 serbere som er det største usikkerhetsmomentet i Kosovo nå. I uavhengighetserklæringen lover Kosovo å forbli en multi-etnisk stat, men titusenvis av serbere har allerede forlatt landet.

Forpliktet til fred
Over 90 prosent av befolkninger er albanere.

- Hvordan kan Kosovo overbevise verden om at landet har rom for andre etniske grupper?

- Vi har forpliktet oss overfor de etniske minoritetene i landet. Alle land som anerkjenner Kosovo, er faktisk med på å øke presset mot Kosovo for at vi overholder disse forpliktelsene. Jeg tror at anerkjenning av Kosovo hjelper den serbiske minoriteten å føle seg trygg, sier Bajrami.

- EU må bli her lenge
Det har ikke vært store uroligheter i Kosovo etter selvstendighetserklæringen søndag. Tirsdag ble riktignok en grensepost mellom Serbia og Kosovo satt i brann, men Nato-styrker fikk raskt kontroll med situasjonen. Nå rykker EU inn med politifolk og jurister.

Bajrami tror internasjonale styrker må bli i landet lenge.

- Det er vanskelig å snakke om en tidsperiode. Men dette er nest siste kapittel i avviklingen av Jugoslavia. Ett gjenstår, og det er om det er mulig for Serbia å forandre seg. Jeg tror at når Serbia aksepterer realitetene, har vi en sjanse til å klare oss alene. Men jeg tror den internasjonale tilstedeværelsen her må fortsette fram til vi er inne i en integrasjonsprosess med EU, sier Bajrami.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken