Lånekassen tilbyr tidenes laveste fastrente til sine lånekunder, men inntil for et par dager siden var det svært få av de totalt 350.000 kundene som hadde latt seg friste.

Torsdag gikk den profilerte økonomen Olav Chen ut i NA24 og ga et klart råd til alle: Bind nå! Les mer om Chens råd i saken: «Gylden mulighet kan glippe for over 350.000»

- Jeg kommer selv til å binde renta innen fristen går ut lørdag natt, sa Chen til NA24.

Enorm økning
Før Chen kom med sitt råd var interessen for å binde mildt sagt laber. Onsdag ettermiddag hadde 1.261 kunder søkt om å få binde studielånsrenta på tre, fem eller ti års binding.

Men nå har interessen for å binde eksplodert. Fredag ettermiddag hadde 5.257 kunder søkt om ett av de tre rentebindingsalternativene.

Dette er en markant oppgang sammenlignet med de som søkte forrige gang om fastrente fra 01.04.2010. Da var antallet på kun 452.

- Vi kan altså konstatere en meget solid økning siden forrige mulighet til å binde renta, men mest fordi svært få av våre kunder har benyttet seg av denne muligheten den siste tiden. Det er langt igjen til da man første gang hadde denne muligheten, tilbake i 1999, da omtrent halvparten av kundene våre bandt renten. Samtidig har jo fristen fortsatt ikke gått ut, og det er nok fortsatt en del som vurderer muligheten, opplyser informasjonskonsulent i Lånekassen Christin Dammen til NA24..

Lørdag er mandag
Og selv om fristen ifølge Lånekassens pressemelding går ut lørdag kveld, kan Lånekassekunder som ønsker å binde ta det litt mer med ro. Som NA24 påpekte i artikkelen «Lånekassen roter med fristene» er den reelle fristen mandag 14. Juni.

- Alle som vil binde renten kan postlegge søknad om rentebinding innen postens frister mandag 14. Juni, sier Dammen.

- Gjelder det også innlevering på nett?

- Nei. Her stenges søknadsmuligheten automatisk ved midnatt natt til søndag, opplyser Dammen.

Derfor skal du binde
Chens hovedbegrunnelse for å binde renta nå er det kraftige rentefallet på fastrentene, spesielt for femårsrenten som har falt med nesten med 0,7 prosentpoeng siden sist Lånekassen tilbød fastrente.

Bakgrunnen for fallet i norske fastrenter er gjeldsuroen i Sør-Europa og Hellas-frykten. Ifølge Chen har dette ført til kraftig fallende tyske renter, ettersom investorene har flyktet fra PIIGS-landene og til tyske statsobligasjoner, og presset ned rentene.

- Sterke norske statsfinanser og den tette tilknytningen til tyske renter, har gjort at norske renter har falt til de laveste nivåene i manns minne, sier Chen og tillegger at dersom frykten avtar og markedene normaliseres seg er timingen for å binde nå veldig god.

Dette kan du binde til
Det historisk lave fastrentetilbudet fra Lånekassen lyder på 3,162 prosent for tre år, 3,552 prosent for fem år eller 4,426 prosent for ti år.

Dagens fastrentesatser er 3,7 prosent for tre år, 4,2 prosent for fem år og 4,8 prosent for ti års bindingstid.

- De som ikke aktivt velger fast rente innen fristen, beholder flytende rente. Rundt 85 prosent av tilbakebetalerne i Lånekassen har flytende rente, mens 15 prosent har fast rente. Den flytende renten er på 3,065 prosent fra 1. Juli, opplyser Dammen.

HTML EMBED
Antall søknader om fastrente:
Tre års binding Fem års binding Ti års binding
Onsdag 9 juni 512 688 61
Torsdag 10 juni 640 928 70
Fredag 12 juni 2217 2909 131
Økning siste døgn 1577 1981 61
Økning siste to døgn 1705 2221 70
Økning siste to døgn i prosent 433 % 423 % 215 %