Gå til sidens hovedinnhold

- Vil aldri innrømme statsborgerskap til alle palestinere

- Enstatsløsning uaktuelt for Israel, mener historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

OSLO (NTB): Den gryende norske diskusjonen om enstatsløsning for Israel og Palestina er en ikke-løsning som kommer opp i en desperat jakt på nye svar, mener Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.

- Den norske diskusjonen om en enstatsløsning er ganske tåkelagt. Verken Espen Barth Eide eller Anniken Huitfeldt sier eksplisitt hvordan denne løsningen skal se ut. Enda viktigere er det at denne løsningen er helt uakseptabel for Israel, sier Waage til NTB.

Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo med Midtøsten som spesialfelt.

- Historieløst

Hun mener det i beste fall er «historieløst» å tro at Israel noen gang vil innrømme statsborgerskap til alle palestinere. Dette vil endre den demografiske sammensetningen i palestinsk favør.

- Det vil ødelegge fundamentet for staten Israel som er til for innbyggerne og all verdens jøder. For dagens palestinere i Gaza, Vestbredden og Jerusalem er det også uaktuelt å bli israelske statsborgere, sier Hilde Henriksen Waage.

Tenke annerledes

Det var søndag at tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa til NRK at tiden er inne til å diskutere alternativer til en tostatsløsning for Israel og Palestina.

- Før de begynner å snakke om penger, bør de snakke om hele prosjektet er på riktig kjøl eller om man skal tenke helt annerledes og utenfor boksen, sa Eide som nå er direktør i Verdens økonomiske forum, til NRK.

Utenrikskomiteens leder Anniken Huitfeldt (Ap) sier dette er Eides syn, og at Arbeiderpartiet fortsatt ønsker en tostatsløsning.

- Men håpet mures inne av stadig nye bosetninger. Hvis dette fortsetter, så står vi overfor en enstatsrealitet, sa Huitfeldt til NTB.

Brudd

Å gå inn for en enstatsløsning vil være et brudd med offisiell norsk politikk, og statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet er ikke positiv til signalene fra Eide.

- Jeg er overrasket over at Espen Barth Eide tar opp dette nå og håper det ikke er et uttrykk for at Arbeiderpartiet er i ferd med å skifte syn. En tostatsløsning er det eneste som kan gi varig fred, hevder statssekretæren.

Får igjen for pengene

Midtøsten-forsker Marte Heian-Engdal tolker innspillet fra tidligere utenriksminister Espen Barth Eide som et forsøk på å diskutere hva Norge og det internasjonale samfunnet får igjen for pengene de stadig vekk må finne til gjenoppbygging i Gaza.

- Hvor lenges skal verdenssamfunnet finansiere den israelske okkupasjonen av Vestbredden og Gaza? Hvis det er slik at Norge og verden hvert tredje eller fjerde år skal betale for å bygge opp de samme husene, er det nok av andre konfliktområder som står i kø og krever økonomisk støtte, sier Heian-Engan til NTB.

- Haster med hjelp

Utenriksminister Børge Brende (H) står foran store utfordringer når han i høst sammen med Egypt og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas skal holde en giverlandskonferanse for gjenoppbygging av Gaza.

- Befolkningen i Gaza lider, og det haster med øyeblikkelig hjelp. FN og frivillige organisasjoner er allerede i gang, blant annet med norsk støtte. Grunnleggende infrastruktur må repareres slik at befolkningen får elektrisitet, vann og kloakk, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Konferansen skal holdes i Kairo, men datoen er ennå ikke satt. Invitasjonene til konferansen vil bli sendt ut når partene er enige om en ny våpenhvile, opplyser Utenriksdepartementet.

(©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken