Gå til sidens hovedinnhold

Vil bekjempe kjønnslemlestelse

Hvert år utsettes tre millioner jenter for kjønnslemlestelse, ifølge Verdens helseorganisasjon.

I dag er det den internasjonale dagen mot kjønnslemlestelse.

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem skriver i en artikkel på barne- og likestillingsdepartementet sine nettsider at dette er et problem som må bekjempes.

- Stortinget vedtok på midten av 1990-tallet en lov mot kvinnelig kjønnslemlestelse. Den regjering jeg satt i på det tidspunkt grep fatt i utfordringen og vi utviklet en egen handlingsplan mot kjønnslemlestelse i Norge, og det ble satt i gang et eget prosjekt ”OK-Prosjektet” som gjorde et stort og viktig arbeid på dette området, skriver hun.

Ministeren skriver at vi har en plikt til å forsvare jentene som utsettes for dette i Norge.

- Vi har grunner til å tro at mennesker som kommer fra områder der kjønnslemlestelse praktiseres, også vil ta med seg denne ødeleggende praksisen til Norge. Vi har en plikt og et ansvar til å beskytte disse jentebarna i Norge, og forhindre at livene deres blir ødelagt, skriver hun.

Hun trekker frem flere mulige veier for å bekjempe kjønnslemlestelsen.

- Vi vil alliere oss med folk som kjenner dette på kroppen selv. Vi vil alliere oss med religiøse og sekulære ledere og vi må nå ut med informasjon ikke bare til flyktninger, men også de som kommer hit på familiegjenforening. Vi må nå dagens unge gjennom deres arenaer, og ikke minst, få en reell dialog med foreldrene og foresatte, skriver hun.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis