I dag sprakk nyheten i Norge om at Koen Olthuis i arkitektselskapet Waterstudio, Dutch Docklands, en internasjonal luksushotellkjede og foreløpige ikke navngitte norske entreprenører skal bygge et spektakulært flytende luksushotell i Tromsø, skriver Nord24.

Hotellet bærer foreløpig navnet «Krystall Hotel», og skal bygges i en ennå hemmelig fjord i nærheten av Tromsø.

- Det var ikke meningen av dette skulle komme ut nå. Plutselig ble jeg bare kontaktet av hele verden. Egentlig hadde vi tenkt å vente til vi hadde kommet skikkelig i gang, men så har media fått nyss i dette på en eller annen måte. Men responsen fra verdenspressen er jo fantastisk, sier Koen Olthuis til Nord24.

På hjemmesidene til nederlandske Waterstudio omtales Olthuis som «the floating dutchman» for sin erfaringer med å bygge flytende bygg.

Ingen vet om prosjektet

Det fem stjerners luksushotellet skal ha 86 gjesterom, konferansesal, spa, treningssenter, være selvforsynt og økologisk bærekraftig, heter det på Dutch Docklands hjemmesider, gjengitt i den tyske storavisen Der Spiegel og britiske The Telegraph.

Også Huffington Post omtaler hotellplanene i et nyhetsinnslag på nett-TV.

Men verken turistnæringen, Tromsø kommunes byråkrater eller toppolitikere har foreløpig fått en forespørsel fra nederlenderne.

Først da Nord24 tok kontakt, ble byutviklingsbyråd Britt Hege Alvarstein (Frp) klar over planene.

- Nei, vi har vi aldri hørt om, sier Britt Hege Alvarstein, som er byråd for byutvikling.

Hun er litt skeptisk til realismen i hele prosjektet.

- Vanlig prosedyre er å ha et oppstartsmøte med byutvikling for å finne ut hva som skal til for å realisere et prosjekt. Men det er lov til å tenke nye tanker, og de må gjerne komme å prate med oss. Jeg vil ikke avfeie ideene deres på forhånd, sier Alvarstein til Nord24.

Hemmelig møte med Hausberg

Ifølge Koen Olthuis har han hatt kontakt med den forrige ledelelsen i Tromsø kommune, ved eks-ordfører Arild Hausberg (Ap).

- Han var veldig entusiastisk. En stor støttespiller til prosjektet, sier Olthuis.

Arild Hausberg bekrefter at han hadde ett eller to møter med de nederlandske arkitektene i 2008, ikke lenge etter at han hadde påbegynt sin ordførergjerning.

- De var veldig hemmelighetsfulle. Vi sa at det var greit, men at vi ikke kunne behandle noe kommunalt uten en skriftlig henvendelse. Når det da ville være formalisert, ville det også måtte være offentlig, forteller Hausberg.

Han forteller at de var tre personer fra kommunens politiske ledelse og administrasjonen som møtte nederlenderne i Tromsø.

- Da hadde de allerede vært her og sett seg ut noen fjorder som var aktuelle, og lurte på hva som var god latin med tanke en slik etablering og lokalbefolkningens meninger, minnes Hausberg.

Ble stille

Møtet med nederlenderne forble en hemmelighet, men kontaktet ebbet ut.

- Vi hørte aldri noe mer, så jeg antok at finanskrisen slo ut bunnen på prosjektet. Men jeg husker at vi, for å forsikre oss om at vi ikke ble holdt for narr, gjorde en bakgrunnssjekk på dem. De viste seg at de var solide, og hadde gjort liknende ting før, forteller Hausberg.

Koen Olthuis, kjent som «the floating dutchman» er nemlig ingen hvem som helst innenfor arkitekturverdenen. Han og Waterstudio har tegnet deler av det kjente luksushotellet «The Palm» i Dubai.

Olthuis står også bak blant annet konstruksjonene Den flytende moske i Dubai, en flytende bulevard i Antwerpen og en flytende helselandsby på karibiske Aruba.

Nylig har Waterstudio også fullført flytende byggeprosjekter på Maldivene.

Arild Hausberg er imidlertid tydelig på at blir en lang prosess for å få et flytende Tromsø-hotell inn i kommunens reguleringsplaner.

- Det er nok mange lerreter som skal blekes før noe sånt blir realisert. Men hvis de får dette til, og vi kun ser på de positive aspektene ved dette, så ser det jo fantastisk ut på papiret. Men jeg ville nok ikke satset mine egne penger på det per i dag, sier Hausberg.

Han tror det var flere grunner til at nederlenderne ønsket å ligge lavt med sine store planer i Tromsø.

- De ville nok først se om det var teknisk gjennomførbart, og om det var lokal velvilje her til å regulere noe slikt inn i en norsk fjord. I tillegg er det jo et unikt konsept, som de ville være alene om med tanke på konkurranse, sier Hausberg.

Bygges i glass

Olthuiser ennå hemmelighetsfull, men forteller om et byggeprosjekt som aldri er blitt gjennomført i Norge tidligere. Hotellet skal være flytende på en blokk av sement, og fortøyes til land.

- Det skal ha 86 rom, være spekket av luksus og ha fem stjerner. I tillegg skal det være relativt selvforsynt og økologisk bærekraftig, sier Olthuis til Nord24.

Han sier at hotellet skal åpne før jul i 2016, etter planen. Selve byggeprosessen vil da ha tatt 18 måneder.

Stordelen av den iskrystallformede bygningen skal ifølge nederlenderen være bygget av glass.

- Konseptet er at gjestene skal kunne se på nordlyset fra sengekanten. Vi skal bygge i moduler et annet sted, og frakte disse for montering på stedet vi velger, sier han.

Bygget vil befinne seg relativt langt fra land, uten gangbro, slik at all logistikk blir avhengig av båt.

- Bare dét vil gjøre dette hotellet veldig spesielt, sier Olthuis.

Avventer fjord-utredning

Olthuis forteller at neste skritt i prosessen er å gjennomføre en miljø- og områdeutredning.

- Vi vil foreløig ikke avsløre hvilket sted vi har sett oss ut. Det er svært viktig for oss at vi ikke etterlater et eneste arr i naturen rundt, sier han.

Heller ikke hvem de norske entreprenørpartnerne i Tromsø er, vil han ut med ennå.

Arkitekten sier at planene om et flytende hotell i Tromsø-området ble til i 2008, men forpurret av finanskrisen.

- Nå er vi ferdig med et prosjekt på Maldivene, og kan ta opp igjen tråden. Vi har alltid sett for oss at Tromsø er det ideelle stedet for et slikt prosjekt, fordi naturen der oppe er nydelig, i tillegg til at byen har en internasjonal flyplass. Det er et perfekt sted i et marked hvor økoturisme blir mer og mer populært, sier Olthuis.

Det eneste han kan avsløre om hotellets plassering, er at det vil ligge et stykke fra Tromsø sentrum.

- Nordlyset er jo nøkkelen til hele prosjektet. Derfor vil vi ha hotellet et stykke unna forstyrrende lys fra byen, sier han.

Les flere saker fra Nord24 her.