Gå til sidens hovedinnhold

Vil bygge vaksinefabrikk

Norge vurderer bygging av en influensavaksine-fabrikk i samarbeid med de andre nordiske landene. Hensikten er å sikre alle nok vaksine ved en eventuell pandemi.

- De nordiske landene er opptatt av å sikre sine innbyggere vaksine. Den beste måten å gjøre det på antar man er å ha kontroll over produksjonen. Det sier Rigmor Aasrud, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet til Kanal 24. Intervjuet kan du høre her.

Nordisk samarbeid
Norge har i dag en avtale med en nederlandsk produsent av influensavaksine, men dagens produksjon er ikke stor nok til å dekke etterspørselen ved en pandemi. Nordisk råd har derfor bedt Norge være med på et samarbeid.

- Vi synes det er fornuftig å samarbeide med våre nordiske naboer. Derfor har vi gått inn i dette, sier Aasrud.

Ruster til å møte pandemi
En pandemi er et utbrudd av et nytt virus som ingen har motstandsdyktighet mot. Internasjonale myndigheter frykter at fugleinfluensaviruset kan utvikle seg til en slik pandemi.

- Hvis det endrer karakter, muterer, så kan det forårsake en pandemi, sier Geir Stene-Larsen, direktør i Folkehelseinstituttet.

Vurderer egen fabrikk
Det bor nærmere 25 millioner mennesker i de fem nordiske landene. Nordisk råd jobber nå med modeller for produksjon av vaksine, enten gjennom en egen fabrikk eller gjennom et samarbeid med private produsenter. Hvilken modell man skal velges, avgjøres på et møte i nordisk ministerråd.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken