Gå til sidens hovedinnhold

- Vil dø i Norge

De sultestreikende afghanerne vil heller dø i Norge enn å sendes hjem. Regjeringen nekter å hjelpe dem.

I ni dager har Ali Aref (20) sultestreiket utenfor Oslo Domkirke i protest mot at myndighetene vil tvangsutsende ham og nærmere 2000 andre afghanske asylsøkere. Han har vondt i magen, er svimmel og kaster opp hvis han drikker for mye vann. I går måtte han få legebehandling.

Vil dø
- Legene kunne ikke gjøre noe. De sa at «du bør spise, hvis du ikke spiser, vil du dø», forteller Aref til TV 2 Nyhetene.

Rundt 60 afghanere holder nå til i telt omringet av store bannere ved Oslo Domkirke. Her har de vært siden 26. mai og i løpet av de siste dagene er flere blitt syke og har hatt behov for medisinsk hjelp. Men ingen har tenkt å avblåse streiken.

- Jeg vil dø her. Hvis jeg dør i Afghanistan, får ingen vite om det. Hvis jeg dør her, vil noen få høre om det, sier Aref.

Regjeringen vil ikke hjelpe flyktningene.

- Sultestreik gir ikke opphold
- Det er forferdelig at noen er i en slik situasjon at de går til sultestreik. Samtidig er det slik at man får ikke opphold i Norge ved å gå til sultestreik, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Lise Rieber-Mohn (Ap), til TV 2 Nyhetene.

Ali er blitt tilbudt 5000 kroner for å reise tilbake, men han tør ikke ta imot tilbudet. I forrige uke var det store opprør i Kabul mot regjeringen og utenlandske styrker. Og ifølge afghanistaneksperter forerres situasjonen dag for dag. Regjeringen mener likevel det er trygt å returnere flyktningene.

- Jeg kan garantere at ingen personer som er utsatt for stor risiko vil bli returnert til Afghanistan, sier Rieber-Mohn.

Kommentarer til denne saken