Gå til sidens hovedinnhold

Vil du bli millionær som disse?

Fire Lotto-millionærer deler sine historier. I kveld kan du bli tidenes storvinner.

De sier at Lotto-millionærer ikke er som vanlige millionærer. Nettavisen tok en prat med fire tidligere millionvinnere og hørte hva pengene har gått til.

Onsdag 29.august er potten i Viking Lotto utrolige 165 millioner kroner. Her kan du levere kupongen.

Mistet jobben - vant i Lotto
Øystein Reed Bratten vant én million i Lotto i 2006. Han tok et valg som har lønt seg økonomisk da han puttet pengene inn i det som skulle bli hans eget selskap og en millionbutikk, fotobutikken nfoto.no.

- Jeg hadde akkurat mistet jobben og var i en vanskelig situasjon da jeg vant. Pengene brukte jeg til å investere i et nytt selskap, Nfoto.no. Jeg investerte da 800.000 kroner av den millionen i dette selskapet, og fikk i tillegg med meg en annen investor, sier Reed Bratten til Nettavisen.

Resten av pengene brukte han til privat forbruk.

I dag er han fornøyd med valget han tok.

- Nfoto har gått kjempebra, bare i år omsetter vi for 22 millioner. Det er over all forventning.

Inviterte til fest for hele byen
Barbro Nielsen Lund(45) fra Finnsnes i Troms vant først 50.000 kroner på hest, deretter 4,8 millioner i Lotto i august i fjor. Alt på samme dag.

- Jeg hadde bare ett stort Lotto-sprell, og det var at jeg arrangerte en gratis showkonsert med Tromsø Brass for hele befolkningen i Finnsnes, sier hun til Nettavisen.

Utenom dette investerte hun i eget eiendomsfirma, og resten står fortsatt på konto.

- Jeg investerte ikke i bil og hus som mange andre gjør, forteller Lund.

Hva ville du brukt 45 millioner kroner på? Del i kommentarfeltet!

Ga bort 300.000 til familie
For 20 år siden fikk Vibeke Jarild en gladnyhet. Hun og eksmannen hadde vunnet 1.057.000 kroner i Lotto. I dag tenker hun tilbake på beløpet som lettet livssituasjonen i en tidlig etableringsfase.

- Da jeg vant, var jeg ung og nyetablert i starten av 20-årene. Derfor brukte jeg først pengene på å slette gjelden på boliglånet. Så kjøpte vi oss ny bil, nytt bad og nye møbler. Vi brukte også pengene på å dra til Syden, sier Jarild til Nettavisen.

Akkurat som Barbro, bestemte også Vibeke seg for å la gevinsten dryppe litt på kjente og kjære.

- Jeg ga vel bort mellom 200-300.000 kroner til familie og venner, sier hun.

Banken rådet egentlig Vibeke om å spare pengene, men hun merket at én million kroner rant fort bort når de brukte pengene på ferie, oppgraderinger og nedbetaling av gjeld.

Hadde hun vunnet det samme beløpet i dag, er hun ikke i tvil om hva hun ville ha gjort med dem.

- Jeg ville slettet mer gjeld og reist masse, avslutter hun.

Sjekk hvor mange som har vunnet i Lotto der du bor.

Magiske tall
Åmund Røed Røsholt og kompisen fra Siljan var på en egen Norgesturné og befant seg på Prekestolen camping da de fikk beskjed om at de hadde vunnet 1.934.000 millioner på deling.

- En bedre bursdagspresang kunne jeg ikke bedt om, sier Røed Røsholt, som vant den 18. juli, kun to dager før bursdagen hans.

- Vi skulle velge ett tall hver som vi puttet i hver eneste av rekkene. Mitt lykketall er 20. Kompisen min hadde ikke ett, så han valgte tilfeldigvis 7.

Det de ikke tenkte på, var at også bursdagen hans var 20.7. Disse tallene viste seg å være lykketallene den onsdagskvelden.

- Da fikk vi slått oss litt løs og leid oss en suite da vi avsluttet i Kristiansand.

Men 25-åringen har allerede rukket å bruke pengene på å betale ned både studie- og kredittkortgjelden sin.

- Nå skal resten brukes til å spytte inn som egenkapital til leilighetskjøp. Også vil jeg prøve å ha igjen en liten buffer til å betjene lånet.

På spørsmål om det ikke er noen planer om et lite Lotto-sprell, forteller han at planen om en ukes fotballtur til London ruger i bakhodet.

- Jeg vil reise over og se Tottenham når sesongen starter.

Spilte for 3627 millioner i 2011
Norsk Tipping har gjennomført en undersøkelse blant 181 tidligere Lotto-millionærer, hvor de tok for seg mennesker som har vunnet én million eller mer i Lotto.

- 81 prosent av de tidligere vinnerne oppga at de hadde fått oppfylt drømmen sin ved hjelp av milliongevinsten, informerer Roar Jødahl, pressetalsmann i Norsk Tipping.

Den største premien noensinne i ordinær Lotto ble utbetalt i år, og lå på hele 45 millioner kroner.

- I Viking Lotto har vi to premier som er større: 63,2 millioner og 46,5 millioner.

Fra 1986 til 2011 har nordmenn spilt Lotto for 77 milliarder kroner i faktiske kroner, hvor 38,5 milliarder kroner er utbetalt i premier. Det inkluderer alt fra de millioner av premier på 40-50 kroner, til de store utbetalingene på flere titalls millioner.

- Bare i 2011 spilte nordmenn Lotto for 3627 millioner kroner, sier Jødahl.

I tillegg til de 77 milliardene vi nordmenn har spilt Lotto for, kommer også omsetningen på Viking Lotto. Fra 1993 til 2011 spilte på 24,5 milliarder kroner, eller 28,4 milliarder i dagens kroneverdi. Halvparten er premier her også.

Jødahl sier at de har få eksempler på folk som mister kontrollen når de får millionbeløp mellom fingrene.

- Jeg har inntrykk av at folk som eventuelt har «griller i hodet» før de vinner, blir fornuftige og langsiktige når lykken først slår til. Kanskje litt kjedelig, men veldig fornuftig. Alle som vil, får økonomisk og juridisk veiledning, og da går det meste på skinner, avslutter Jødahl.