Gå til sidens hovedinnhold

Vil du se slik ut?

Hull i nesa, svarte tenner, hjerteflimmer og død er vanlige resultater av kokain. Stadig flere nordmenn dør. Se sjokkbildene.

- Du kan dø av lave kokaindoser, sier professor Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettstoksikologi og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Han legger vekt på at selv lave doser som misbrukerne kan ha tålt godt ved tidligere anledninger, kan være dødelige.

Les også: Kokainflom på kjendissted

- Selv om stoffet er oppkvikkende, kan den utvikle seg til en rus du dør av. Plutselig får du hjerteflimmer. Det kan gå fint hundre ganger, og neste gang kan det gå veldig dårlig, sier Mørland.

Misbrukes på jobben
Ved Rusmiddeletaten i Oslo har de registrert at kokain nå også misbrukes på arbeidsplasser. Det er store mørketall i misbrukerstatistikken, ettersom politiet sjelden eller aldri klarer å trenge inn i de lukkede nettverkene der kokain misbrukes.

- Jeg snakket senest i dag med en fortvilet mann på 36 år, som ringte og sa «Nå har samboeren min sagt at jeg må snakke med noen». Han har brukt kokain lenge, og bruker det nå til og med på jobb. Nå ville samboeren at han skulle skaffe seg hjelp, siden misbruket hans går ut over jobben og familien, forteller Reidun Wilhelmsen, leder for Rustelefonen.

Hun sier misbruket har økt betraktelig den siste tiden, og at bruken har nådd helt inn på arbeidsplassene.

- Lett å få tak i
- Kokain har blitt helt greit, kult og sosialt akseptert i noen miljøer. De som har penger kan bruke kokain, og dette er både gutter og jenter fra alle lag, forteller hun videre.

- Hva skyldes økningen?

- Kokainen er lett å få tak i, du blir ikke fyllesyk av det, og det synes ikke alltid så godt at du bruker det. Det er et veldig fascinerende dop for mange, som gir brukeren en kongefølelse. Konge om natta, konge om dagen. Mange jakter på den følelsen - å bli beundret, sett opp til og få status, man føler at man blir et slags idol, forteller Wilhelmsen.

Dør av hjerte- og hjerneskader
Men kongefølelsen til tross: Det er en svært dyster bakside ved misbruket. Hjerne og hjerte skades ved bruk.

- En vanlig dødsmekanisme som følge av kokainbruk er hjerteinfarkt, uregelmessige hjerteattraksjoner eller hjerneblødning, forteller Mørland.

- Hva ser dere rent fysisk på mennesker som har misbrukt kokain?

- Det er mulig å se kokainbruk på hjernen ved hjelp av en slags røntgen. Det går ut på at visse områder av hjernen vil se annerledes ut. Man vil se en veldig aktivering av visse områder i hjernen når personen tenker på stoffet, mens området kan være nesten uten aktivitet i en «hvilesituasjon». I tillegg får flere hull på neseveggen som følge av sniffing.

Flere dør
- I USA er kokain den vanligste dødsårsaken blant rusmisbrukere, og vi ser at det er på vei oppover her til lands også. Kokainen er på god vei, men vi vet ikke nok om omfanget.

Professoren slår fast at mørketallene er store. For ikke alle kokainofre blir obdusert.

- Dødsfallene som er i forbindelse med kokain blir ikke alltid registrert som det. En ung person som dør av hjertestans blir kanskje ikke obdusert, og da registreres det aldri at kokain var årsaken.

- Hvis vi skal tro på opplysningene om at kokainmisbruket ofte foregår i såkalte oppegående miljøer, kan også dette være en grunn til at ikke alle dødsfallene blir registrert, legger Mørland til.

«Usynlige» skader
Det bekreftes også av Reidun Wilhelmsen ved Rustelefonen. Hun sier at mennesker i miljøer med kokainbruk, ikke ser skadene dopet forårsaker rett og slett fordi de som blir skadet forsvinner med en gang.

- Når folk merker at det butter, vil de vekk fra miljøene. Det er gjerne slik at de som sliter forsvinner helt. De som er igjen ser derfor ikke skadene.

- De som bruker kokain synes nok det er veldig lettvint. Ruseffekten varer ikke så lenge, og i starten er ikke nedturen så ille. Men disse vil etter hvert merke det psykisk. De vil bli deprimerte, rammes av angst, blir paranoid, og få nedturer som er mye verre enn tidligere, forklarer hun.

- Føler seg ikke narkomane
Videre påpeker hun at kokainen ikke gir abstinenser, men gjør deg avhengig på en annen måte. Alt handler etter hvert om jakten på den gode følelsen.

- Kokain skaper avhengighet på en helt egen måte. Det er ikke sånn at du får abstinenser med risting og skjelving, og du føler deg ikke som en narkoman. Den mentale innstillingen er at man ikke tar narkotika, «bare litt pulver». Etter hvert som man bruker det, vil du stadig jakte på den gode følelsen du fikk de første gangene, og nedturene vil bli verre og verre, forteller Wilhelmsen.

Forandrer hjernen
Også professor Mørland sier at de som slutter med kokain, vil oppleve et tilbakefall selv år etter sin siste dose.

- Enhver avhengighet til et rusmiddel vil være ledsaget av forandringer i hjernen, og dette henger igjen i flere år. Slike endringer vil gi seg til kjenne ved for eksempel en hang som kommer av og til, et sug, eller «craving» etter rusmiddel.