Rundt 300 kvinnesaksaktivister deltok onsdag i en protestaksjon mot den nye og kontroversielle loven som regjeringen godkjente i mars. Loven er tidligere omtalt som «voldtektsloven», og åpner blant annet for at gifte menn kan kreve seksuell omgang av sine koner samt nekte dem å forlate huset uten tillatelse.

Loven gjelder spesielt for minoriteten av sjiamuslimer i Afghanistan, som utgjør et sted mellom 19 og 25 prosent av befolkningen på cirka 32 millioner mennesker.

Ekstraordinært
Dette var et ekstraordinær scene all den tid afghanske kvinner flest er analfabeter og svært sjelden nyter lignende friheter som afghanske menn. De fleste av demonstranene var unge, flere kledt i dongeribukser.

Demonstrasjonen tok til utenfor Khatam Al Nabi-moskeen, som drives av den religøse lederen Mohammad Asif Mohseni, som har gitt sterk offentlig støtte til den nye loven, skriver the New York Times’ nettavis Nyt.com.

Petisjon
Ifølge nyhetsbyrået Reuters hadde politiet vanskeligheter med å stagge motdemonstrantene som tidvis angrep kvinenne med steiner, spytting og ukvemsord. Kvinnelige politibetjenter holdt hender og dannet et levende skjold rundt demonstrantene. Det lyktes imidlertid kvinnene å nå fram til det afghanske parlamentet der de overleverte en petisjon der loven kreves tilbaketrukket.

Norges utenriksminster Jonas Gahr Støre tok raskt til til orde mot denne loven, og han understreket blant annet under afghanistankonferansen i Haag i begynnelsen av april at loven kan være i strid med den afghanske grunnloven og internasjonale menneskerettighetskonvensjoner som landet har signert.

PS: Torsdag ble to afghanske menn arrestert for drapet på en tysk-afghansk kvinnelig menneskerettighetsaktivist i Kandahar søndag.