Gå til sidens hovedinnhold

Vil fjerne jente- og guttedoen

Skeiv Ungdom mener egne toaletter for gutter og jenter er diskriminerende.

(YEYE): Å be transpersoner om å velge mellom gutte- og jentetoalett er diskriminering, mener Skeiv Ungdom, melder NRK.

- Diskriminerende
Sentralstyremedlem i Skeiv Ungdom, Julia Loge, sier til Yeye at dagens system med egne toaletter og garderober for jenter og gutter er en diskriminerende løsning.

- Forslaget er en anbefaling fra et av våre medlemmer som er transperson. Det vi ønsker, er at transpersoner skal slutte å måtte definere seg som enten gutter eller jenter når de går på do, på treningssenteret eller i gymtimer på skolen. Det bør ikke være sånn at man bare har pissoaret på ett av toalettene, sier Loge til Yeye.

- Får stygge blikk
Loge forteller at transpersoners hverdag ikke er helt enkel og uproblematisk.

- Transpersoner risikerer å få stygge blikk nesten overalt hvor de går. De får beskjeder som «her hører ikke du hjemme» når de går inn på et jente- eller guttetoalett, sier Loge.

Vil ha fellestoaletter
Hun tror en naturlig løsning vil være å lage felles toalett, uavhengig av kjønn. På den måten skal hverdagslige gjøremål bli lettere for dem som ikke definerer seg selv som gutt eller jente.

- Man bør vurdere å lage fellestoaletter, slik at man slipper å måtte velge mellom gutte- og jentetoalett. Klesbutikker bør også ha et større utvalg enn bare rosa prinsesseklær og spiderman-T-skjorter, mener Loge.

- Skal ikke avskaffe kjønnene

Loge presiserer at forslaget ikke betyr at Skeiv Ungdom ønsker å avskaffe kjønnene, men at de ønsker å bli kvitt de forventningene som samfunnet stiller til kjønn.

- De aller fleste har en veldig klar forståelse av om de er gutt eller jente, og det er helt greit. Om man vil og klarer å definere seg som gutt eller jente, så er det flott og det må de jo også få lov til. Men man må også få lov til å være så mye eller lite gutt eller jente som man selv vil, krever hun.

- Dette er et problem i hele det offentlige rom. Overalt hvor man går så blir man delt inn i enten gutte- eller jentebåser, sier Loge.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Kommentarer til denne saken