Gå til sidens hovedinnhold

Vil fjerne Krekar-etterforsker

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Økokrim ville fjerne privatetterforsker Harald Olsen under fengslingen av mulla Krekar lørdag.

Påtalemyndigheten liker dårlig at Krekar har egen etterforsker.

Da retten ble satt for fengslingsmøtet klokken 12 i Oslo tingrett, satt privatetterforsker Harald Olsen ved siden av Krekar og hans advokat Brynjar Meling. Olsen er kjent blant annet fra Birgitte Tengs-saken, der han spilte en viktig rolle for å få fetteren frifunnet.

Rettsmøtet varte til klokken 17 lørdag, men først mandag klokken 15 blir det klart om Krekar varetektsfengsles i tråd med påtalemaktens ønske. Retten trenger tid til å gjennomgå de mange dokumentene som er lagt fram.

Fire uker
Påtalemyndigheten arresterte Krekar fredag, og vil ha ham varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Bakgrunnen er en siktelse fra 30. oktober 2003 som omhandler medvirkning til planlegging av to terrorforsøk. Begge forsøkene mislyktes, og Økokrim har blant annet de to selvmordskandidatene som vitner i saken.

Nye opplysninger
- Vi vil også komme med opplysninger som gjelder for perioden etter 30. oktober, bekreftet Økokrimsjef Erling Grimstad i en pause i rettsforhandlingene.

Disse opplysningene ønsker Økokrim å pålegge Meling taushetsplikt om overfor sin klient. Økokrim er også svært negative til at privatetterforsker Olsen skal få tilgang til disse dokumentene.

Men nettopp på grunn av de nye opplysningene i saken ønsket Meling å ha Olsen ved sin side lørdag.

- Likevekt
- Dette for å få et mer likevekt i forholdet mellom påtalemyndigheten og forsvaret. Økokrim kan bruke flere etterforskere i denne saken, mens forsvaret har begrensede ressurser. Og når det gjelder de nye opplysningene ligger Økokrim allerede et hestehode foran, sa Meling i retten.

Han fikk også medhold av Oslo tingrett i at Olsen kunne bistå Krekar i denne saken. Det har også Olsen gjort siden februar 2003. Hans oppgave har vært å gå gjennom de enorme mengdene saksopplysninger og ettergå de opplysninger politiet har kommet med.

Mener Krekar oppfordret til terror
- For at jussen skal kunne brukes, må fakta stemme, og i denne saken har det vært store mengder opplysninger og ikke alle har vært like korrekte, sier Harald Olsen til TV 2 Nettavisen.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer gjelder de nye opplysningene Krekars aktivitet på internett i perioden etter 30. oktober. Økokrim mener at Krekar ennå har en ledende posisjon i geriljagruppen Ansar al Islam, og mener at han kan ha oppfordret til ulovlige handlinger.

Fengslingsmøte i Oslo tingrett pågår nå. TV 2 Nettavisen kommer tilbake med resultatet.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord