Gå til sidens hovedinnhold

- Vil gå inn i historiebøkene

Mexico følger opp norsk atomvåpen-initiativ.

Arbeidet for å få et internasjonalt forbud mot atomvåpen kan ha fått nytt liv etter konferansen i Oslo. Mexico vil invitere til et oppfølgingsmøte.

- Oslomøtet vil gå inn i historiebøkene, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.

- Potensial
Organisasjonen mener den norske regjeringen og utenriksminister Espen Barth Eide gjennom konferansen har gitt verden en ny ramme for å diskutere atomvåpen.

- For første gang siden den kalde krigen ser vi nå potensial der vi før bare har sett en blindvei, sier Tørres.

127 stater deltok på konferansen «Humanitarian Impact of Nuclear Weapons» i Oslo, som endte med at Mexico annonserte at landet vil organisere en oppfølgingskonferanse for å bygge videre på det norske initiativet.

Stormaktene uteble
- Mexico markerte seg tidlig og tok ballen. Nå har vi først et NATO-land som har konferansen, og så tar Mexico det videre. Da får vi global spredning på det, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

India og Pakistan er land med atomvåpen som var til stede, men det var ikke de fem medlemmene i FNs sikkerhetsråd, USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland – og Nord-Korea svarte aldri på henvendelsen.

Det ser ikke Eide på som noe problem, som understreker at poenget med konferansen er de humanitære konsekvensene av kjernevåpen.

- Det har vi også klart. For det er ikke bare land med atomvåpen som kan diskutere dette. Vi har beholdt fokuset og det var bra med oppmøte, avslutter han. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler