Gå til sidens hovedinnhold

Vil gi AFP til alle

Valget i 2009 kan gi stortingsflertall for at alle skal ha krav på AFP.

Den rødgrønne regjeringen lovte vekk mange milliarder for å sikre et AFP-forlik mellom partene i årets lønnsoppgjør, og det kan føre til en omkamp om AFP i 2009. Venstre vil gjøre AFP til en valgkampsak før neste års stortingsvalg.

Nettavisen mener: Fantastisk vervepremie

- Det er urimelig at bare fagorganiserte skal ha rett til avtalefestet pensjon (AFP). Etter forliket i lønnsoppgjøret går staten inn med mye mer penger til denne ordningen. Alle borgere skal ha samme rettigheter. Forliket har satt mer press på Stortinget til å gi AFP til alle. Det gjelder uorganiserte, småbedriftseiere og bønder, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Aftenposten.

Venstre er ikke alene om å varsle AFP-kamp til neste år. I motsetnings til sine regjeringspartnere, er Senterpartiets Ola Borten Moe enig med Sponheim.

De andre opposisjonspartiene er også åpne for at alle skal ha krav på AFP.

- Det er i utgangspunktet rart at det ikke er en allmenn ordning når staten er inne med så mye penger. Mye tyder på at en AFP for alle vil komme. Frp tar endelig standpunkt til dette i neste uke, sier Frp-formann Siv Jensen til Aftenposten.