Gå til sidens hovedinnhold

- Vil gjerne vinne med vakker fotball

Men Nederland trengte hjelp fra en japansk keeper for å dra seieren i land.

NEDERLAND - JAPAN 1-0:

Nederland var i ferd med å gå i Frankrike- og England-fella mot Japan. Etter en dørgende kjedelig førsteomgang, der nederlenderne knapt nok hadde skudd på mål, tettet Japan rommene og hadde få problemer med å stå i mot stasjonære nederlandske angripere.

Wesley Sneijders pasninger har åpnet opp forsvar i hele Europa denne sesongen, og mot Danmark i åpningskampen hadde en flott stikker som endte i 2-0-scoringen til Nederland. Før hvilen mot Japan hadde Sneijder ballen mye, men med stillestående Robin van Persie, Raphael van der Vaart og Dirk Kuyt på topp var det få spiller å fore med pasninger.

Derfor var det kanskje ikke overraskende at Sneijder tok saken i egne hender snaue ti minutter etter hvilen. Van Persie vant ballen inne i feltet og spilte ut til Sneijder. Midtbaneeleganten klinte til og ballen gikk via keeper og i mål. Keeperspillet til Eiji Kawashima i det japanske buret var riktignok under enhver kritikk, men like fullt sto det 1-0.

Og at det var nettopp Sneijder som sørget for målet var ingen overraskelse. Han har vært en åpenbaring i Inter denne sesongen, og under José Mourinhos ledelse har 26-åringen blomstret til å bli en av Europas aller beste midtbanespillere.

- Vil vinne med vakker fotball
Og nederlenderne er godt fornøyd med de tre poengene, selv om lagets trener innser at spillet var av det mer søvndyssige slaget.

- Vi kom hit for å bli verdensmestere i fotball. Det finnes ingen rett fram og enkel måte å gjøre det på, sier landslagssjef Bert van Marwijk ifølge nyhetsbyrået Reuters etter kampen.

- Om vi fortsetter å vise stabilitet og beholder troen på å virkelig vinne noe, kan vi nå langt. Så målet er å gå for tittelen, fortsetter van Marwijk, og legger til:

- Jeg ville elsket å vinne med vakker fotball, men man må forholde seg til velorganiserte motstandere.

Japans trener, Takeshi Okada, benekter imidlertid at asiatene gikk til kampen med ett mål for øye, nemlig å sikre et 0-0-resultat.

- Vi forventet at nederlenderne ville bli frustrerte, men et forsvar alene var ikke nok. Derfor ba jeg spillerne om å være modige og aggressive mens vi hadde ballen, sier Okada.

Og lenge så det ut til at japanesernes plan skulle lykkes.

Kompakt Japan
For førsteomgangen i Durban føyde seg inn i rekken av kjedelige omganger i dette mesterskapet. Som så ofte før i mesterskapet fikk man se det antatt svakeste laget legge seg bakpå og satse på kontringer. Det var dette som var slagplanen til Japan, og de fikk nok en langt enklere reise enn det de hadde forventet før hvilen.

Et Nederland med mye ball, men få bevegelser, slet med å bryte gjennom et kompakt Japan som nektet nederlenderne rom. Dermed skapte de knapt nok sjanser de første 45. Nærmest var Dirk Kuyt på et spenstig forsøk på brassespark, men heller ikke Liverpool-spillerenes forsøk ble særlig farlig.

Japan på sin side hadde flere brukbare kontringsmuligheter, og stort sett var det Daisuke Matsui på den japanske midtbanen som sto bak de offensive bidragene fra Japan. Han hadde for øvrig førsteomgangens beste mulighet da han på hel volley tvang Stekelenburg til å gjøre en inngripen, men keeperen hadde full kontroll.

Det var stort sett det som skjedde før hvilen, og underholdningsverdien var som den har vært så ofte tidligere i dette mesterskapet: Begrenset.

Offensiv etter hvilen
De fleste forventet et langt mer aggressivt og offensivt innstilt Nederland etter pausen. Og det skulle man få rett i. Etter bare fem minutter av andreomgangen hadde nemlig Nederland skapt flere farligheter enn de gjorde på de første 45. Nærmest kom de da Robin van Persie ble spilt gjennom etter 49 minutter. Men avlsutningen til Arsenal-spissen var langt under pari.

Dermed måtte det Sneijder-magi og en gavmild keeper til for å sende Nederland i føringen. 53 minutter var gått da van Persie la igjen til Sneijder, som klinte til. Keeper Kawashima kastet seg lenge før skuddet nådde mål, og dermed gikk ballen via hendene og i mål. En merkelig inngripen av sisteskansen.

Men med målet var det duket for et mer offensivt Japan, og langt flere kontringsmuligheter for Nederland. Og Japan kjørte på, mens Nederland skuslet bort stort sett alle kontringsmulighetene de fikk.

Innbytterne nære på
Først når ungguttene Eljero Elia og Ibrahim Afellay entret banen skulle Nederland kjøre kontringer av godt gammelt merke. Elia spilte gjennom Afellay, men alene med keeper klarte ikke Afellay å sette ballen forbi Kawashima.

Deretter var det en annen innbytter som skulle sette opp Afellay alene med keeper nok en gang. Klaas-Jan Huntelaar sendte ballen videre til en Afellay som stormet inn i felte med ballen. Men nok en gang var Kawashima på pletten.

Japan på sin side fikk én feit sjanse til å utligne helt på tampen, men de avslutningen til innbytter Shinji Okazaki gikk over mål.

Dermed ebbet oppgjøret ut med 1-0 til Nederland. Et Nederland-lag som nå står med seks poeng og full pott etter to kamper. Dermed ser det lyst ut med tanke på avansement for nederlenderne.

Reklame

Nå gjør du utrolige kupp på vinterutstyr og vinterklær

Kommentarer til denne saken