Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha bestemor på anbud

NHO ønsker færre kommuner og vil legge mer velferd ut på anbud.

- Mer av tjenesteproduksjonen må settes ut på anbud. Det vil gi mer fleksibilitet pluss mer velferd for pengene, sier NHO-sjef John G. Bernander til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har et klart budskap på NHOs årskonferanse torsdag og viser til et godt eksempel med konkurranseutsetting.

Sjekk programmet på konferansen her.

- Det var mye bråk og motstand mot byggingen av sykehotellene i Oslo og Bergen, men nå er alle glade og ser effektene av disse private sykehotellene. Sånt noe må vi ha mer av, selv om slike forslag møtes med hundre motkrefter, sier Bernander.

Nye bedrifter
- Men det blir vel ikke lett for NHO å få gjennomslag for en slik linje med dagens rødgrønne regjering?

- Nei, men vi er ikke mindre opptatt av dette av den grunn. Jeg vil vise til statsminister Jens Stoltenberg som i nyttårstalen lovet at det skal bli enklere å starte opp nye bedrifter, sier Bernander.

Temaet for NHOs årskonferanse er «Smartere vekst», og her mener Bernander at offentlig sektor har mye å lære av produktivitetsveksten som skjer i de konkurranseutsatte bedriftene.

Etterlyser reform
- Nå trenger vi en reform i offentlig sektor. Vi trenger et vell av ulike konkurrerende tilbud her, sier NHO-sjefen. Han mener at både stat og fylkeskommuner må få en refusjonsordning for moms på lik linje med det som er innført for kommunene.

- Vi mener at kommunesektoren er overadministrert i Norge. Her trenger vi å gjennomføre en forvaltningsreform som mange politikere bare har snakket om i flere tiår. Det betyr i klartekst færre kommuner. Vi er spesielt bekymret for hvordan samhandlingsreformen skal kunne virke med 430 kommuner, sier Bernander.

Mange på trygd
Han er også opptatt av å få redusert sykefraværet og omfanget av uføretrygd.

- Det er altfor stor hyppighet av uføretrygd. Mye av dette skyldes veksten i det lange sykefraværet. I tillegg er vi bekymret over at så vidt mange elever dropper ut av videregående skole. Derfor blir det også for mange unge som ikke kommer seg inn i arbeidslivet. Jobben må derfor være å få flere over fra passiv trygdetilværelse og utnytte evnen til verdiskapning hos flest mulig, sier Bernander.

(ANB)

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken